SUA: Pentagonul deblochează 3,6 miliarde de dolari pentru zidul de la frontiera cu Mexicul

SUA: Pentagonul deblochează 3,6 miliarde de dolari pentru zidul de la frontiera cu Mexicul

Pentagonul a anunţat marţi că a deblocat 3,6 miliarde de dolari pentru finanţarea construcţiei a 280 km de zid la frontiera cu Mexicul, la solicitarea preşedintelui Donald Trump, informează AFP.

Pentru deblocarea acestor fonduri, ministerul american al apărării a decis "amânarea" a 127 de proiecte de construcţie şi modernizare a unor spaţii militare din SUA şi străinătate prevăzute în bugetul său pe 2019, a declarat presei un purtător de cuvânt al ministerului, Jonathan Hoffman.

Secretarul apărării Mark Esper "a decis că aceste proiecte de construcţie sunt necesare pentru susţinerea utilizării forţelor armate şi ministerul apărării va realiza prin urmare 11 proiecte de construcţie militară de barieră frontalieră", a precizat Hoffman în cadrul unui punct de presă.

"Lungimea totală (...) este de 175 de mile", a precizat responsabilul pentru afaceri de securitate internă din cadrul Pentagonului Kenneth Rapuano. Acesta a precizat că este vorba de consolidarea segmentelor de barieră frontalieră deja existente dar considerate insuficiente, precum şi de construirea unor noi porţiuni.

Zonele avute în vedere sunt, în special, situate în apropiere de Yuma (Arizona), El Centro şi San Diego (California), Laredo şi El Paso (Texas).

Generalul Andrew Poppas, director de operaţiuni în cadrul statului-major american, a asigurat că ridicarea acestor segmente de zid frontalier ar permite reducerea numărului celor 5.000 de militari americani desfăşuraţi la frontiera cu Mexicul la solicitarea preşedintelui Donald Trump, care doreşte să stopeze valul de imigranţi provenind din America de Sud.

Pentagonul nu a furnizat detalii presei în legătură cu proiectele de construcţie militară amânate, instituţia dorind să informeze mai întâi statele în care erau prevăzute să fie realizate cele 127 de proiecte. Congresmenii au reacţionat însă prompt la acest anunţ.

Printre proiectele afectate figurează în special o clădire aparţinând prestigioasei academii militare West Point, a declarat liderul Democraţilor din Senat, Chuck Schumer.

"Este o palmă pentru forţele armate care ne servesc patria", a postat Schumer pe Twitter . Preşedintele Donald Trump este "gata să canibalizeze fondurile militare deja alocate pentru a-şi satisface ego-ul şi pentru un zid pentru care a promis că va plăti Mexicul", a adăugat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

3 Un scandal sexual care ia amploare / După jurnalistă, alte două femei îl acuză pe Răzvan Băltăreţu că nu le-a respectat consimțământul

4 Rusia trece la următorul nivel? / „Ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiune” / Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland

5 Foarte interesante amănunte...