SUA: Trump vrea stabilizarea bugetului Pentagonului, după doi ani de creştere

SUA: Trump vrea stabilizarea bugetului Pentagonului, după doi ani de creştere

Preşedintele american Donald Trump vrea să stabilizeze bugetul Pentagonului, după doi ani de creştere, conform proiectului legii finanţelor pe 2021, care prevede în special o reducere a fondurilor alocate operaţiunile externe în desfăşurare, cum sunt cele din Afganistan, Siria sau Irak, relatează AFP.

Dacă propunerea va fi aprobată în această formă de Congres, lucru puţin probabil, cheltuielile militare vor ajunge la 740,5 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2021 care începe în octombrie 2020, comparativ cu 738 de miliarde de dolari pentru exerciţiul în curs.

Suma acoperă bugetul Pentagonului (705,4 miliarde de dolari) şi cheltuielile consacrate de Departamentul Energiei pentru întreţinerea şi alimentarea cu combustibil a arsenalului nuclear american (35,1 miliarde de dolari).

Într-un moment în care preşedintele american vrea să pună capăt "războaielor fără sfârşit", proiectul de buget alocă 69 de miliarde de dolari operaţiunilor militare anti-jihadiste în desfăşurare în Afganistan, Siria, Irak sau Somalia, în contextul în care aceste cheltuieli erau de 71,3 miliarde de dolari în bugetul pe 2020 aprobat de Congres.

Bugetul Departamentului de Stat şi al Agenţiei Internaţionale pentru Dezvoltare (USAID) nu este decât de 40,8 miliarde de dolari, comparativ cu cele 52,5 miliarde de dolari acordate de Congres anul trecut. Prin urmare, cheltuielile militare sunt de 18 ori mai mari decât cele pentru diplomaţie.

Ajutorul internaţional, care regrupează USAID, asistenţa economică bilaterală, asistenţa tehnică a Departamentului Trezoreriei şi agenţiile de cooperare, scade cu 14%, la nouă miliarde de dolari.

După tirurile de rachete iraniene asupra unor baze folosite de armata americană în Irak, bugetul Pentagonului prevede achiziţionarea a 168 de baterii antirachetă suplimentare, dintre care 46 pentru operaţiuni externe (+14%).

În timp ce anul trecut bugetul prevedea o anvelopă financiară aşa-numită "de urgenţă", care era în special destinată finanţării zidului pe care Donald Trump vrea să îl construiască la frontiera cu Mexicul pentru a lupta împotriva imigraţiei clandestine, niciun astfel de capitol de finanţare nu este prevăzut în acest an pentru zid.

În contextul "concurenţei strategice" cu China şi Rusia, fondurile alocate modernizării armelor nucleare americane cresc la 28,9 miliarde de dolari (+18%).

Tot cu ocazia prezentării proiectului de buget al Pentagonului pentru 2021, Departamentul Apărării a anunţat că, pentru a face economii, intenţionează să închidă versiunea tipărită a cotidianului său Stars and Stripes, a cărei primă ediţie a apărut în 1861, în plin Război de Secesiune.

"Am decis că, în această epocă modernă, ziarele tipărite nu mai sunt mijlocul prin care noi comunicăm", a declarat directoarea financiară a Departamentului Apărării, Elaine McCusker, răspunzând unor întrebări privind informaţii apărute în Wall Street Journal despre acest cotidian specializat în afaceri militare, parţial finanţat de Pentagon, dar cu o linie editorială independentă.

În prezentarea proiectului de buget nu fusese menţionată această publicaţie, iar responsabila Pentagonului nu a precizat valoarea subvenţiei vizate de aceste economii.

Cotidianul, care susţine că are un milion de cititori pe zi, are mai multe ediţii tipărite în lume, în special în Japonia, Coreea de Sud, Germania şi Italia, unde SUA dispun de importante baze militare.

Aproximativ 12.000 de exemplare sunt distribuite zilnic la baze unde accesul la internet este mai dificil sau chiar interzis din motive de securitate. Ziarul este tipărit de asemenea şi în Irak şi Iordania, pentru forţele americane angajate în lupta împotriva grupării Statul Islamic în regiune.

Luni, Reuters a relatat că, potrivit unei reprezentante a Departamentului Apărării, în eforturile sale de a face economii la buget, Pentagonul a identificat şi redirecţionat 6,5 miliarde de dolari reprezentând plăţi umflate, achiziţii ineficiente sau cheltuieli suprapuse în ultimul an. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante