Tabloul descoperit într-un pod din Franța este un Caravaggio "autentic" (expert)

Tabloul descoperit într-un pod din Franța este un Caravaggio "autentic" (expert)

Un tablou descoperit în podul unei case din sud-vestul Franței este o operă "autentică" a pictorului italian Caravaggio (1571-1610), a afirmat marți expertul Eric Turquin în cadrul unei conferințe de presă susținute la Paris.

"Această lumină deosebită, această energie tipică lui Caravaggio, fără corecturi, pictura executată cu mână sigură și substanțele picturale duc la concluzia că tabloul este autentic", a declarat expertul, citat de AFP.

Asupra pânzei "vor exista mai multe controverse decât expertize", a adăugat totuși specialistul, în contextul în care unii colegi ai săi par circumspecți.

Tabloul a fost găsit de proprietarii unei case din zona Toulouse, în aprilie 2014, când au desfăcut acoperișul pentru unele lucrări de reparație, a afirmat Eric Turquin. Pânza a fost dusă apoi la un expert de la o casă de licitații, care a făcut apel la cabinetul lui Turquin.

Ministerul francez al Culturii a refuzat, printr-o hotărâte din 31 martie, să acorde "certificatul de export solicitat pentru tabloul potențial atribuit lui Michelangelo Merisi, zis Caravaggio", în așteptarea opiniei experților. Ministerul consideră că pânza merită "să fie păstrată pe teritoriul francez ca un jalon foarte important al stilului lui Caravaggio".

AGERPRES/(AS — autor. Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Zvonuri...

2 Urlă Orban că i-au luat „dușmanii” partidul? Nu, știe că dosarele de la DNA ale Camarilei vor ieși pe piață cu…

3 Așa o fi?

4 Un nou cal troian al Rusiei? / Dezvăluiri despre cel care ar putea produce marele șoc în Europa câștigând președ…

5 Așa e! Aceste două cocini ar trebui închise! Iar imbecilii care i-au intoxicat pe români detestați public