Tancurile britanice pe care au fost instruiți în UK militari ucraineni, livrate în curând Ucrainei

Tancurile britanice pe care au fost instruiți în UK militari ucraineni, livrate în curând Ucrainei

Un grup de militari ucraineni şi-a încheiat instruirea în Regatul Unit pentru a manevra cele 14 tancuri Challenger 2 promise de Londra Kievului în faţa invaziei ruseşti, deschizând calea apropiatei livrări a acestor echipamente, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Tanc Challenger 2 britani.FOTO EPA EFE

Anunţul a fost făcut luni de Ministerul Apărării britanic.

Antrenamentele acestora au început cu puţin timp după anunţarea, la începutul lunii ianuarie, a furnizării acestor tancuri de către Marea Britanie.

„Regatul Unit trimite tancuri Challenger 2, care vor fi în curând la dispoziţia forţelor armate" ucrainene, se arată într-un comunicat al Ministerului britanic al Apărării, transmis luni.

Marea Britanie pomenise anterior o livrare a acestor tancuri în martie.

Numărul militarilor ucraineni astfel instruiţi nu a fost precizat. Aceștia revin în ţara lor „echipaţi mai bine, dar mai puţin în pericol", a spus ministrul britanic al apărării Ben Wallace.

„Continuăm să fim alături de ei şi să facem tot ce putem pentru a susţine Ucraina atât timp cât va trebui", a mai declarat acesta într-un comunicat.

„Mă lupt pentru viitorul meu”

Marea Britanie a promis, la sfârşitul lunii februarie. că va instrui piloţi de vânătoare ucraineni, deschizând astfel calea pentru furnizarea de avioane conforme standardelor NATO.

„Eu mă lupt pentru viitorul meu, pentru viitorul ţării mele şi pentru viitorul familiei mele", a declarat unul dintre militarii ucraineni instruiți în UK, într-o înregistrare video realizată de Ministerul britanic al Apărării.

Deși consideră că Ucraina are dreptul de a se apăra, unii occidentali sunt reticenţi în a-i livra arme care ar provoca o escaladare a conflictului, permiţând Ucrainei să lovească teritoriul rus.

Slovacia a livrat recent patru avioane MiG-29 Ucrainei, iar Polonia a promis că va face la fel.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria