Tăriceanu referitor la arhivele SIPA: La Ministerul Justiției se poate constitui o comisie de anchetă să vedem ce conțin acestea

Tăriceanu referitor la arhivele SIPA: La Ministerul Justiției se poate constitui o comisie de anchetă să vedem ce conțin acestea

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este de părere că la nivelul Ministerului Justiției ar trebui creată o comisie de anchetă referitoare la arhivele SIPA, în condițiile în care au fost vehiculate informații conform cărora din acestea ar fi fost copiate sau sustrase anumite date.

Întrebat dacă are cunoștință despre posibilitatea ca anumite persoane să fi sustras informații din arhiva SIPA, Tăriceanu a replicat: "N-am cunoștință că nu fac parte din serviciile de informații care ar putea să aibă acest gen de informații. Cred că accesul la aceste arhive este reglementat. Deci cei care au acces la arhive, în momentul în care solicită documente, nu o fac verbal, se face o întreagă procedură și această evidență există. Se poate verifica dacă aceste arhive au fost accesate în anumite momente sau nu și cred că cel mai potrivit lucru ar fi următorul: la Ministerul Justiției se poate hotărî crearea unei comisii de anchetă pe acest subiect și să vedem ce conțin aceste arhive. (...) E un subiect important care naște foarte multe suspiciuni, pentru că aceste arhive ar putea să conțină informații compromițătoare la adresa unor magistrați cu care ei să fie șantajați".

Tăriceanu a precizat că e bine să fie lămurită problema arhivelor SIPA pentru a avea "o independență autentică a magistraților".

"Eu cred că acest lucru e bine să fie rezolvat pentru că, dacă vorbim de o independență autentică a magistraților, nu putem să fim convinși că acest lucru se realizează în practică atâta timp cât există un risc de genul celui pe care l-am enunțat, ca ei să poată fi șantajați cu informații care au fost eventual sustrase din arhive și stau bine-mersi dosite de anumite persoane", a arătat Tăriceanu.

Referitor la raportul despre care liberalul Cătălin Predoiu susține că l-a trimis la CSAT pe tema SIPA în perioada în care Tăriceanu era prim-ministru, președintele Senatului spune că nu își amintește de un asemenea document.

"Nu pot să vă spun că mi-aș aduce aminte cu exactitate despre conținutul acestui raport. Se poate verifica. Un raport trimis către CSAT există în evidențele ședințelor CSAT și se poate accesa acest lucru", a afirmat președintele Senatului.

În opinia acestuia, nu era treaba prim-ministrului să "supravegheze activitățile de inventariere".

"Întrebați persoana de resort. Nu e primul-ministru responsabil cu acest lucru. Din moment ce arhivele SIPA erau la Ministerul Justiției, în mod logic, persoana care a condus Ministerul Justiției la acea dată trebuie să dea un răspuns la acest lucru. (...) Nu o să stea prim-ministrul să supravegheze activitățile de inventariere. (...) Putem să verificăm ce s-a întâmplat cu raportul, așa-zisul raport prezentat de domnul Predoiu. Nu pot să vă confirm sută la sută, pentru că nu îmi aduc aminte ordinea de zi și dacă a existat un astfel de raport. Dacă a existat, se poate verifica ce se întâmplă, la Ministerul Justiției", a menționat acesta.

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, a declarat luni că în timpul mandatului său nu s-a intrat în arhiva SIPA, iar raportul comisiei de anchetă cu privire la această arhivă a fost trimis către CSAT.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 Așa o fi?

4 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL

5 Așa o fi?