Te-ai întors în România dintr-o zonă afectată de coronavirus sau urmează să revii în țară? Ghidul complet cu pașii pe care trebuie să îi urmezi

Te-ai întors în România dintr-o zonă afectată de coronavirus sau urmează să revii în țară? Ghidul complet cu pașii pe care trebuie să îi urmezi

Persoanele care intră în România după ce au călătorit în zone afectate de coronavirus trebuie să intre fie în carantină, în centrele speciale pregătite de autorități, fie să se izoleze voluntar la domiciliu. Care sunt însă criteriile pentru fiecare dintre cele două situații? Cine trebuie să intre în carantină instituționalizată și cine trebuie să se autoizoleze? Care sunt pașii care trebuie urmați? Vezi în articol un ghid complet.

Ministerul Sănătății a emis astăzi Ordinul pentru carantină, care trasează pașii compleți care trebuie urmați de persoanele care ajung în România după ce au călătorit în zone afectate de coronvirus.

Carantină sau autoizolare la domiciliu? Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze cei care se întorc în țară din zone afectate de coronavirus, prezentați de Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății:


  • Toate persoanele care vin din zone închise - regiunea Wuhan din China, vasul de croazieră Diamond Princess, cele 11 comune din Italia din provinciile Lombardia şi Veneto- sunt plasate automat, la momentul sosirii în România, în carantină instituţionalizată, în centrele speciale pregătite de autorități.
  • La intrarea în carantină vor fi testaţi, iar la ieşirea din carantină se vor face două teste la diferenţă de 24 de ore.
  • Dacă ambele teste sunt negative, se eliberează o adeverință sanitară de ieşire din carantină.
  • Persoanele care nu au simptome și vin din zona extinsă afectată de coronavirus (China, Italia) în afara zonelor de mai sus, vor fi izolate voluntar la domiciliu atât ele, cât și familiile lor.
  • Cei izolaţi voluntar la domiciliu vor ține în permanență legătura cu medicul de familie şi cu Direcția de Sănătate Publică din judeţul respectiv.
  • După perioada de 14 zile, aceste persoane vor beneficia de adeverinţă sanitară de ieșire din perioada de autoizolare şi de concediu medical atât ele, cât şi familiile lor.
  • Elevii din aceste familii vor primi scutiri medicale pentru absențele de la școală.
 



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro