Timiş: Nouă cetăţeni turci, care au trecut ilegal Dunărea, şi două călăuze, opriţi la frontieră

Timiş: Nouă cetăţeni turci, care au trecut ilegal Dunărea, şi două călăuze, opriţi la frontieră

Nouă cetăţeni turci, care au traversat ilegal Dunărea cu barca pentru a traversa România, spre Germania, au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră din Sectorul Sviniţa (judeţul Mehedinţi), migranţii declarând că la destinaţia finală urmau să le plătească, fiecare, celor două călăuze, câte 6.000 de euro de persoană.

În acţiunea ilegală, cetăţenii turci au fost sprijiniţi de doi români, care sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, arată un comunicat al Poliţiei de Frontieră Timişoara, remis, joi, AGERPRES.

Poliţiştii de frontieră ai Sectorului Sviniţa au declanşat în noaptea de miercuri spre joi o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă. Astfel, pe drumul naţional care face legătura între localităţile Sviniţa şi Berzasca au fost observate două autoturisme care staţionau pe marginea drumului şi în care se aflau mai multe persoane. Având suspiciuni cu privire scopul prezenţei în zonă, poliţiştii de frontieră s-au apropiat de cele două autovehicule pentru a legitima persoanele din interior, moment în care şoferii au demarat în trombă spre localitatea Berzasca.

Poliţiştii de frontieră au pornit în urmărirea lor, solicitând sprijinul colegilor de la Sectorul PF Berzasca, reuşindu-se oprirea autoturismelor urmărite, pe raza localităţii Cozla. În maşini se mai aflau doar şoferii, doi cetăţeni români M.G., în vârstă de 22 ani şi T.A., în vârstă de 33 ani, cu domiciliul pe raza judeţului Caraş - Severin.

Imediat s-a procedat la cercetarea zonei, iar în scurt timp, cu ajutorul câinelui de urmă, au fost descoperite la malul fluviului Dunărea, precum şi în vegetaţia de la marginea drumului, nouă persoane.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că cele nouă persoane sunt cetăţeni turci, grupul fiind format din opt bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani şi un minor în vârstă de 13 ani. Cetăţenii turci au declarat că au intrat legal în Serbia de unde şi-au continuat călătoria spre frontiera româno - sârbă. Adulţii au mai declarat că au apelat la sprijinul unui cetăţean sârb, care s-a oferit să-i ajute să treacă ilegal Dunărea din Serbia în România, cu o barcă. Cetăţenii turci intenţionau să ajungă în Germania unde urmau să plătească suma de 6.000 de euro/persoană.

Cei doi şoferi români au declarat că au preluat cetăţenii turci de la malul fluviului Dunărea şi urmau să îi transporte la Caransebeş, unde primeau câte 500 de euro fiecare.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Drobeta Turnu-Severin, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetăţenii din Turcia, respectiv de trafic de migranţi pentru cetăţenii români.

Cei nouă cetăţeni din Turcia vor fi preluaţi de autorităţile de frontieră sârbe în baza acordului de readmisie încheiat între cele două ţări, la finalizarea cercetărilor fiind dispuse măsurile legale care se impun. AGERPRES / (AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale