Trei statuete mesopotamiene, descoperite într-un centru de primire a migranților din Slovenia

Trei statuete mesopotamiene, cu o vechime de mai multe mii de ani, au fost descoperite într-un centru de înregistrare a migranților din Slovenia, transmite AFP miercuri, citând poliția locală. Sculpturile din alabastru fuseseră abandonate și au fost găsite în toamna anului trecut, dar faptul a fost comunicat abia în prezent, după ce s-a efectuat o expertiză în cadrul Departamentului de Antichități al Muzeului Național din această țară.

''Întrucât obiectele sunt autentice, potrivit muzeului, este vorba despre un caz de trafic de bunuri culturale'', a declarat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al poliției, Miran Sadl.

Un expert de la muzeul menționat, Peter Turk, a estimat că statuetele au 5.000 de ani și provin, probabil, dintr-un templu de pe actualul teritoriu al Siriei sau Irakului, unde prosperau la acea vreme civilizațiile sumeriene. ''Având în vedere că nu au niciun semn de identificare sau de inventar, credem că provin din săpături arheologice ilegale'', a afirmat el, într-o intervenție la postul de radio sloven.

Cele trei obiecte de artă au fost descoperite în data de 4 noiembrie 2015, abandonate într-un cort din Gruskovje,în apropiere de granița cu Croația, în care erau înregistrați migranți sosiți din Orientul Mijlociu.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a denunțat, în septembrie 2015, jafurile ''la scară industrială'' comise în siturile arheologice din Siria și Irak în scopul finanțării grupărilor jihadiste.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

2 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

3 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

4 Un articol devastator. Toți moldovenii ar trebui să-l citească!

5 LIVE Virusul ucigaș / 41 de morţi şi 1.300 de persoane contaminate în China. Armata trimite personal medical la…

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru