Trei statuete mesopotamiene, descoperite într-un centru de primire a migranților din Slovenia

Trei statuete mesopotamiene, descoperite într-un centru de primire a migranților din Slovenia

Trei statuete mesopotamiene, cu o vechime de mai multe mii de ani, au fost descoperite într-un centru de înregistrare a migranților din Slovenia, transmite AFP miercuri, citând poliția locală. Sculpturile din alabastru fuseseră abandonate și au fost găsite în toamna anului trecut, dar faptul a fost comunicat abia în prezent, după ce s-a efectuat o expertiză în cadrul Departamentului de Antichități al Muzeului Național din această țară.

''Întrucât obiectele sunt autentice, potrivit muzeului, este vorba despre un caz de trafic de bunuri culturale'', a declarat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al poliției, Miran Sadl.

Un expert de la muzeul menționat, Peter Turk, a estimat că statuetele au 5.000 de ani și provin, probabil, dintr-un templu de pe actualul teritoriu al Siriei sau Irakului, unde prosperau la acea vreme civilizațiile sumeriene. ''Având în vedere că nu au niciun semn de identificare sau de inventar, credem că provin din săpături arheologice ilegale'', a afirmat el, într-o intervenție la postul de radio sloven.

Cele trei obiecte de artă au fost descoperite în data de 4 noiembrie 2015, abandonate într-un cort din Gruskovje,în apropiere de granița cu Croația, în care erau înregistrați migranți sosiți din Orientul Mijlociu.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a denunțat, în septembrie 2015, jafurile ''la scară industrială'' comise în siturile arheologice din Siria și Irak în scopul finanțării grupărilor jihadiste.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”