Trei statuete mesopotamiene, descoperite într-un centru de primire a migranților din Slovenia

Trei statuete mesopotamiene, descoperite într-un centru de primire a migranților din Slovenia

Trei statuete mesopotamiene, cu o vechime de mai multe mii de ani, au fost descoperite într-un centru de înregistrare a migranților din Slovenia, transmite AFP miercuri, citând poliția locală. Sculpturile din alabastru fuseseră abandonate și au fost găsite în toamna anului trecut, dar faptul a fost comunicat abia în prezent, după ce s-a efectuat o expertiză în cadrul Departamentului de Antichități al Muzeului Național din această țară.

''Întrucât obiectele sunt autentice, potrivit muzeului, este vorba despre un caz de trafic de bunuri culturale'', a declarat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al poliției, Miran Sadl.

Un expert de la muzeul menționat, Peter Turk, a estimat că statuetele au 5.000 de ani și provin, probabil, dintr-un templu de pe actualul teritoriu al Siriei sau Irakului, unde prosperau la acea vreme civilizațiile sumeriene. ''Având în vedere că nu au niciun semn de identificare sau de inventar, credem că provin din săpături arheologice ilegale'', a afirmat el, într-o intervenție la postul de radio sloven.

Cele trei obiecte de artă au fost descoperite în data de 4 noiembrie 2015, abandonate într-un cort din Gruskovje,în apropiere de granița cu Croația, în care erau înregistrați migranți sosiți din Orientul Mijlociu.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a denunțat, în septembrie 2015, jafurile ''la scară industrială'' comise în siturile arheologice din Siria și Irak în scopul finanțării grupărilor jihadiste.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

5 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…