Turcia: Erdogan l-a primit pe ministrul rus al apărării

Turcia: Erdogan l-a primit pe ministrul rus al apărării

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a primit duminică pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, într-un context de amplificare a tensiunilor între Turcia și milițiile kurde siriene, transmite AFP.

Întrevederea s-a desfășurat la palatul Tarabya de la Istanbul, a anunțat președința turcă, fără alte precizări.

Potrivit imaginilor de la întâlnire, la discuții au mai fost prezenți șeful de Stat Major al armatei turce, generalul Hulusi Akar, și șeful serviciului de informații, Hakan Fidan.

Turcia și Rusia s-au aflat mult timp în dezacord cu privire la conflictul din Siria, Ankara cerând răsturnarea președintelui Bashar Al-Assad, susținut de Moscova.

Anul trecut a fost însă inițiată o apropiere între cele două state, care mediază, alături de Iran, discuțiile de pace cu privire la Siria ce au loc în capitala kazahă Astana și care au prevăzută o nouă rundă pe 4-5 iulie.

În ultimele zile, armata turcă și Unitățile de protecție ale poporului kurd (YPG) au tras mai multe schimburi de focuri în zona de graniță, pe fondul speculațiilor legate de pregătirea de către Ankara a unui atac împotriva acestor miliții în regiunea orașului Afrin.

Cotidianul turc Sabah a scris duminică că rebelii sirieni sprijiniți de Turcia sunt în stare de alertă și că Ankara ar putea declanșa o operațiune împotriva YPG, în care Rusia să asigure acoperirea aeriană.

Vineri, emisarul american pe lângă coaliția internațională împotriva Statului Islamic (SI), Brett McGurk, s-a aflat într-o vizită la Ankara, pe fondul tensiunilor între SUA și Turcia provocate de sprijinul Washingtonului pentru milițiile kurde în Siria.

SUA consideră milițiile kurde siriene YPG drept singurele forțe capabile să lupte la sol împotriva jihadiștilor SI, furnizându-le de aceea arme, spre marea nemulțumire a Turciei, potrivit căreia aceste grupări sunt o emanație a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), trecut pe lista organizațiilor teroriste de Ankara și de aliații săi occidentali.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ultimele informații din sondaje / PNL este pe trend crescător / PSD băltește la 25 / 26% / Mari emoții în zona partide…

2 VIDEO Drumul Expres Craiova - Pitești / Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță

3 Un jeg / „A mințit cu nerușinare” / Acuzaţii grele la adresa lui Dumitru Coarnă, viitor parlamentar PSD

4 Așa o fi? Judecați voi!

5 FOTO Ea este mama Antoniei / Bunica Denise Iacobescu, la 53 de ani