Ucraina a lovit o bază militară rusească în apropierea centralei de la Zaporojie

Ucraina a lovit o bază militară rusească în apropierea centralei de la Zaporojie

Ucraina a indicat vineri că forţele sale au lovit o bază militară rusească la Energodar, oraşul unde se află centrală din Zaporojie (sud), ocupată de trupele ruse, la o zi după vizita unei misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit AFP, citată de Agerpres.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupă de ruși în luna martie FOTO Profimedia

"În localităţile Herson şi Energodar, lovituri precise ale trupelor noastre au distrus trei sisteme de artilerie ale inamicului, precum şi un depozit de muniţii", ucigând mai mulţi militari ruşi, a indicat armata ucraineană în raportul său difuzat în cursul serii. Primarul pro-Kiev al Energodarului, Dmitro Orlov, la ora actuală aflat în exil, a declarat telefonic pentru AFP că nu are nicio informaţie cu privire la acest subiect, evocând grave probleme ale reţelei de telefonie mobilă în acest oraş vineri.

Centrala nucleară, ocupată de ruși în luna martie

Centrala din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost ocupată de trupele ruse în martie, la scurt timp după lansarea de către Moscova a invaziei sale în Ucraina, iar situl său a fost vizat de mai multe bombardamente stârnind temeri privind o catastrofă nucleară. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de aceste lovituri. Ucraina a declarat că a lansat o contraofensivă pentru a recuceri teritoriile din sudul ţării ocupate de ruşi, dar a blocat orice informaţii oficiale despre acţiunile militare în curs.

Ce s-a decis în urma inspecției

După realizarea inspecției de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a dat asigurări, pe 1 septembrie, că se va încerca stabilirea unei „prezenţe permanente" și că personalul muncește în continuare cu profesionalism și dedicare. Inspecţia centralei Zaporojie a fost aşteptată cu nerăbdare, după săptămâni de bombardamente care au stârnit temeri privind o catastrofă nucleară.

„Integritatea fizică a centralei“ nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse, „a fost încălcată de mai multe ori“, a susținut joi directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după ce a inspectat această instalaţie, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Nu avem elemente pentru a evalua acest lucru“, însă „este ceva ce nu poate continua să se producă“, a adăugat el.

Grossi a mai spus că mai mulţi membri ai misiunii AIEA vor rămâne până „duminică sau luni“ pentru a studia în amănunţime situaţia de la această centrală, cea mai mare din Europa şi al cărei sit a fost bombardat în mai multe rânduri, provocând temeri legate de o catastrofă nucleară.

„Avem mult de lucru aici pentru a analiza anumite aspecte tehnice“, a arătat el.

„Situaţie destul de dificilă“

De asemenea, AIEA contează pe „stabilirea unei prezenţe continue“ la centrală dincolo de această dată, a spus Grossi, fără alte precizări.

Sosit la centrală mai devreme în cursul zilei, venind din oraşul Zaporojie, după un traseu de circa 120 km, Grossi a afirmat că a văzut „multe lucruri“ în cele „patru sau cinci ore“ petrecute la faţa locului.

„Am putut să vizităm tot situl. Eu am fost în unităţile (reactoarelor, n.red.), am văzut sistemul de urgenţă şi alte încăperi, sălile de control“, a enumerat el, lăudând personalul ucrainean care continuă să lucreze la centrală de la ocuparea acesteia în martie de armata rusă.

„Bineînţeles, ei sunt într-o situaţie dificilă, dar au un grad de profesionalism incredibil“, a remarcat Grossi.

În fine, el descris „situaţia destul de dificilă“ a echipei sale, care a auzit tiruri intense în timpul călătoriei spre centrală şi traversând linia frontului.

„Au fost momente în care erau evidente tiruri, de mitraliere grele, de artilerie, de mortiere de două sau trei ori, am fost foarte neliniştiţi“, a recunoscut Rafael Grossi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...