Ucraina: Volodimir Zelenski denunţă lipsa de ''unitate'' a ţărilor occidentale

Ucraina: Volodimir Zelenski denunţă lipsa de ''unitate'' a ţărilor occidentale

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat miercuri ceea ce el a numit lipsa de ''unitate'' a ţărilor occidentale în faţa războiului declanşat de Rusia în Ucraina cu peste trei luni în urmă, transmit AFP şi DPA.

''Întrebarea mea este: există unitate în practică (în Occident, n.red.)? Nu văd asta'', şi-a exprimat regretul şeful statului ucrainean în intervenţia sa, prin legătură video, într-o conferinţă organizată de Fundaţia Victor Pinciuk în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, afirmând că este ''nevoie de sprijinul unei Europe unite''.

''Există unitate pe subiectul aderării Suediei şi a Finlandei la NATO? Nu. Aşadar este Occidentul unit? Nu'', a argumentat Zelenski.

El a făcut un apel la solidaritate între occidentali. ''Punctul nostru forte era unitatea în interiorul ţării şi acum asta depinde de unitatea Occidentului, pentru a fi puternic şi a susţine ferm Ucraina. Vom avea avantaj asupra Rusiei atunci când vom fi toţi cu adevărat uniţi'', a subliniat preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski s-a declarat ''recunoscător'' faţă de omologul său american Joe Biden, pentru un nou ajutor financiar în valoare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Pe de altă parte, el a promis că ţara sa nu va ceda teritorii în schimbul păcii. ''Ucraina va lupta până când îşi va recupera întregul teritoriu'', a spus Zelenski.

El s-a declarat pregătit pentru negocieri cu Rusia dacă aceasta se retrage în zonele în care se afla înaintea începerii războiului în februarie, precizând că va discuta doar cu preşedintele Vladimir Putin. ''Pot vorbi doar cu preşedintele în mod direct, fără intermediari, fără mediatori'', a accentuat preşedintele Zelenski, în opinia căruia în prezent Rusia nu negociază în mod serios.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat un război neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria