„Ucrainenii fac ceva și îi întind pe ruși”

„Ucrainenii fac ceva și îi întind pe ruși”

Ucraina a încercat abordări diferite în contraofensiva lansată pe 4 iunie, dar abia acum începe să înțeleagă ce funcționează.

„În ultimele două săptămâni, am văzut că situația se schimbă treptat în favoarea Ucrainei”, a declarat Niko Lange, expert în Ucraina de la Conferința de securitate de la München, pentru The Economist.

Imaginile din satelit și bloggerii militari (în principal ruși) vorbesc despre progres lent. Sir Lawrence Friedman, un strateg militar britanic, este de acord: „Ucrainenii fac ceva și îi întind pe ruși”.

Potrivit lui Ben Barry, un expert în războiul terestru la Institutul Internațional de Studii Strategice, o strategie de succes este o combinație de „bătălie profundă și luptă apropiată”. Ucraina își folosește avantajul calitativ din ce în ce mai mare al obuzelor de artilerie de înaltă precizie pentru a distruge bateriile rusești. Armele cu rază lungă de acțiune, cum ar fi sistemele HIMARS și rachetele Storm Shadow, lovesc centrele logistice și centrele de comandă. Rachetele S-200 modernizate, care sunt folosite în mod normal pentru apărarea antiaeriană, au fost folosite pe 12 august pentru a ataca Podul Kerci, care leagă Crimeea ocupată de Rusia.

Lange subliniază succesul parțial al Ucrainei în zona satului Urojaine din regiunea Donețk, unde, cu ajutorul munițiilor cu dispersie recent achiziționate, principala rută de retragere a Rusiei a fost transformată într-una mortală. Aleksander Hodakovski, comandantul batalionului rus din Urojaine, s-a plâns pe Telegram săptămâna aceasta că nu primește întăriri din rezerve pentru a opri dezastrul în creștere.

„Acest lucru arată că trupele ruse din unele zone sunt acum prea sparte pentru a oferi întăriri”, scrie The Economist.

Când forțele ruse răspund cu contraatacuri, spune Lawrence, sunt adesea epuizate. Ofensiva rusă de lângă Kupiansk, în care sarcina principală cade asupra soldaților recrutați din închisori, rămâne până acum o excepție. Forțele ucrainene par să țină terenul. Dar bombardamentele rusești au provocat distrugeri semnificative și au dus la evacuarea populației civile pe 10 august.

Între timp, în două direcții de sud, în direcția Melitopol și Berdiansk, progresul treptat continuă. Spargerea unora dintre cele mai minate zone din istoria războiului rămâne o mare provocare. Săptămâna aceasta, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksi Reznikov, a spus că în unele zone ale frontului sunt 5 mine pe metru pătrat. Acesta este principalul motiv, potrivit lui Lange, pentru care Ucraina a fost forțată să se concentreze pe un front îngust: nu are suficienți geniști sau mașini de deminat pentru a ataca mai multe puncte de-a lungul liniei frontului. Potrivit ziarului britanic The Guardian, 200 de brigăzi de geniști ucrainene aveau câte 30 de militari la începutul contraofensivei. Dar geniștii care curăță minele cu mâna sunt adesea răniți sau uciși. Într-unul din satele recent eliberate, în brigada de geniști au rămas doar 5.

Contraofensiva Ucrainei amintește de bătălia pentru El Alamein de acum 80 de ani

Reznikov le cere aliaților să ofere echipamente de deminare și să efectueze antrenament, dar nicio armată nu s-a confruntat cu o asemenea provocare de la Al Doilea Război Mondial. Stocurile de echipamente necesare și experiența disponibilă sunt limitate. Forțele NATO au devenit pricepute în a face față dispozitivelor explozive improvizate în Afganistan. Dar amploarea din Ucraina, potrivit lui Barry, amintește mai mult de bătălia pentru El Alamein de acum 80 de ani, când generalul german Erwin Rommel a pus un milion de mine. Britanicilor le-a luat zece zile pentru a pătrunde, chiar și cu un avantaj uriaș în artilerie, control al cerului și un număr mare de tancuri pentru a curăța minele. Și Ucraina nu are toate acestea.

Loviturile la distanță lungă ale Ucrainei pot încă deschide calea pentru o breșă majoră. Germania ar putea oferi în curând asistență sub forma a aproximativ 400 de rachete de croazieră Taurus, care vor amenința cea mai mare parte a Crimeei ocupate de ruși.

Lange spune că armele rusești, cum ar fi obuzierele autopropulsate și elicopterele de atac Ka-52, sunt eliminate „pas cu pas”. La începutul războiului, Rusia avea vreo 100 de Ka-52, dar acum probabil mai are doar 25. Se pare că Rusia mizează pe menținerea primei linii de apărare. Dacă al doilea și al treilea se dovedesc a fi fragile, după cum bănuiesc unii experți, breșa ar putea fi decisivă.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB