Ultima capsulă de aprovizionare niponă HTV a ars la reintrarea în atmosfera terestră, încheiându-şi astfel misiunea

Ultima capsulă de aprovizionare niponă HTV a ars la reintrarea în atmosfera terestră, încheiându-şi astfel misiunea

Ultima dintre capsulele de aprovizionare nipone HTV, prima generaţie de capsule cargou construite de Japonia, a ars joi la reintrarea în atmosfera terestră, conform programului misiunii, informează Space.com .

Cel de-al 9-lea şi ultimul astfel de vehicul construit, denumit H-II Transfer Vehicle (HTV), o capsulă automată de aprovizionare pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a ars joi complet la reintrarea în atmosfera terestră, conform programului misiunii.

HTV-9 s-a desprins de ISS marţi după-amiaza (18 august), încărcată cu 3.400 kilograme de echipamente folosite şi alte deşeuri. Joi dimineaţă echipa de control a misiunii a transmis comanda de ieşire de pe orbită şi capsula a plonjat prin atmosfera terestră deasupra Oceanului Pacific, arzând complet.

"Am reuşit! Am încheiat perfect toate misiunile HTV 'KOUNOTORI' (barză n.r.)", conform mesajului postat pe Twitter de Agenţia Spaţială japoneză (JAXA).

Capsulele HTV, alimentate cu energie solară, au 10 metri lungime şi 4,4 metri lăţime. Ele au început să fie folosite la transportul de echipamente şi alimente spre ISS în 2009. În total, JAXA a organizat 9 astfel de misiuni, toate încheiate cu succes.

"În ultimii 11 ani, vehiculul de transfer H-II Kounotori a transportat peste 40 de tone de echipamente hardware şi de cercetare pe Staţia Spaţială Internaţională", a declarat Joel Montalbano, managerul de program al NASA pentru ISS. "Doresc să felicit Japonia pentru succesul misiunilor HTV", a adăugat el.

Pentru viitorul apropiat JAXA a anunţat că va lansa o nouă generaţie de vehicule automate de transport spre ISS, vehicule ce vor purta denumirea HTV-X. Prima misiune a unei astfel de capsule este prevăzută pentru anul 2022. Noua capsulă va avea capacitate de transport mai mare decât HTV şi va putea ajunge până pe orbita Lunii pentru a aproviziona staţia spaţială Gateway ce va fi amplasată de NASA acolo.

Ieşirea din scenă a capsulei HTV reduce numărul vehiculelor operaţionale de reaprovizionare a ISS la trei: capsulele Progress (Rusia), Dragon (SpaceX - SUA) şi Cygnus (Northrop Grumman - SUA).AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

4 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori