Un post TV în limba rusă încearcă să-l detroneze pe Putin: „Scopul este să pornim o răscoală în masă”

Un post TV în limba rusă încearcă să-l detroneze pe Putin: „Scopul este să pornim o răscoală în masă”

Cei 70 de angajaţi ai postului sunt ucraineni şi ruşi. Unii dintre ei lucrează în Rusia şi fac parte dintr-o reţea secretă de jurnalişti.

Sediul postului se află într-o clădire din inima Kievului, iar jurnaliştii de la The Guardian au intrat în contact cu echipa.

Fondatorul postului: Cu Putin la putere, conflictul ar putea dura zeci de ani

Fondatorul canalului este Ilia Ponomarev, fost membru al parlamentului de la Moscova. Acesta a fost singurul deputat rus care a votat împotriva anexării Crimeei în 2014, iar Kremlinul l-a pedepsit dându-l afară din Duma rusească şi interzicându-i să mai revină în Rusia după o vizită a sa în SUA.

Ponomarev trăieşte acum la Kiev şi a devenit cetăţean ucrainean în 2019. El crede că „cel mai eficient mod de a opri războiul din Ucraina este doborârea regimului de la Moscova. Cu Putin la putere, există toate şansele ca această invazie să se prelungească ani de zile, poate chiar decenii”.

Ilia Panomarev crede că singura cale prin care pot să-şi îndeplinească scopul este „să pornim o răscoală în masă. Trebuie să vadă oamenii că nu sunt singuri”.

Două grupuri din Rusia ar putea ajuta jurnaliştii

Ilia Panomarev este conştient că nu poate sau că e prea dificil să convingă cetăţenii ruşi îndoctrinaţi de ani de zile de propaganda de stat să se răzvrătească. Însă, el a identificat două grupuri în Rusia care ar putea să ajute la convingerea ruşilor.

Primul grup este reprezentat de tineri liberali de la oraş şi fani ai liderului de opoziţie Alexei Navalnîi, aflat în închisoare. Mulţi dintre ei, însă, au părăsit deja Rusia. Al doilea grup este format din clasa muncitoare frustrată şi sătulă de corupţie şi incompetenţă. Aceştia au în mare parte valenţe de stânga şi sunt dezorganizaţi, dar nu au emigrat încă şi sunt mai în măsură să ia parte la proteste în ţară, potrivit lui Ponomarev.

Canalul lui February Morning oferă sfaturi despre cum ruşii pot să îşi facă bombe improvizate şi cum pot să se ferească de agenţii FSB din Rusia prin schimbarea setărilor de locaţie a telefonului. Aceste „mici trucuri” erau predate în taberele de vară ale stângii politice în perioada timpurie a regimului lui Putin.

Occidentul este reticent cu privire la schimbarea regimului din Rusia

De la începutul invaziei, Kremlinul a lansat o operaţiune fără precedent împotriva mass-mediei independente din Rusia, în urma căreia au închis publicaţii precum Novaya Gazeta, postul de radio Ecoul Moscovei şi canalul TV Rain.

Cu toate că liderii de la Londra şi Washington spun că doresc ca Putin să fie înlăturat de la putere, există reţineri în promovarea „schimbării regimului” din Rusia.

Ilia Ponomarev a fost întrebat dacă crede că este considerat un agent străin în Rusia, iar el a răspuns că „aş fi mândru dacă m-ar numi aşa. Terorist, extremist, este un act de recunoaştere. Din păcate, sunt foarte deştepţi şi s-au asigurat că nu există niciun personaj vizibil în rândul stângii politice şi a naţionaliştilor. Trebuie să oferim o viziune credibilă pentru viitorul Rusiei.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...