Un tren reface Drumul Mătăsii între China și Iran

Un tren reface Drumul Mătăsii între China și Iran

Un tren de mărfuri care a plecat din China spre Iran a ajuns luni la Teheran, parcurgând traseul fostului Drum al Mătăsii care lega Asia de Europa, a scris presa iraniană, preluată de AFP.

"Odată cu sosirea primului tren din China, asistăm la renașterea Drumului Mătăsii", a spus șeful companiei naționale feroviare iraniene, Mohsen Pourseyed Aghaie, citat de agenția de presă a televiziunii de stat Iribnews. Liniile de cale ferată existau deja pe acest traseu, însă călătoria a fost posibilă datorită voinței celor două țări de a întări relațiile economice, conform companiei feroviare din Iran.

În cadrul unei ceremonii organizate la Teheran, la sosirea trenului, oficialul iranian a precizat că traseul de 10.400 de kilometri dintre estul Chinei și Teheran via Kazahstan și Turkmenistan a durat "mai puțin de 14 zile". Potrivit lui, traseul a însemnat o scurtare cu 30 de zile a timpului de parcurgere a căii maritime între porturile chinez Shanghai și iranian Bandar Abbas (sud).

Trenul, care urmează să efectueze deocamdată drumul o dată pe lună, urmându-și calea ulterior spre Europa, la fel ca miticul Drum al Mătăsii, a transportat 32 de containere cu marfă. Călătoria feroviară între China și Iran este "fără precedent", subliniază Mohsen Pourseyed Aghaie, efectuându-se la mai puțin de o lună de la vizita în Iran a președintelui chinez Xi Jinping, prima în această țară în ultimii 14 ani.

Drumul Mătăsii a permis transportarea timp de multe secole a mărfurilor, printre care și prețioasa țesătură, între Asia și Europa.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Javra, îngropată definitiv de Buzăianu! / Cât „cașcaval” a primit viitoarea „regină a pușcăriașilor”

2 Așa o fi?

3 Dragnea confirmă scandalul cu țiitoarea! Mesaj de ultimă oră

4 „Am ținut-o câteva zile, era varză. I-am și cumpărat câte ceva și i-am dat-o înapoi."

5 Așa o fi?