Ungaria: Opoziţia organizează în premieră alegeri primare pentru a prezenta candidaţi comuni la scrutinul legislativ din 2022

Ungaria: Opoziţia organizează în premieră alegeri primare pentru a prezenta candidaţi comuni la scrutinul legislativ din 2022

Opoziţia din Ungaria va organiza în premieră anul acesta alegeri primare pentru a-şi desemna candidaţi comuni în alegerile legislative naţionale din 2022, într-o manevră ce ar putea pune în pericol puterea exercitată de premierul conservator Viktor Orban, relatează Reuters.

Liderii formaţiunilor Jobbik, Coaliţia Democrată, Partidul Socialist, LMP, Parbeszed şi Momentum au convenit asupra unui set de reguli în cadrul unei întâlniri desfăşurate marţi, menţionează MTI.

Astfel, într-o primă rundă desfăşurată între 18 şi 26 septembrie urmează să fie ales câte un singur candidat al opoziţiei în fiecare din cele 106 districte electorale şi fiecare district îşi va alege de asemenea candidatul preferat pentru postul de premier dintr-un număr limitat de candidaţi comuni. Pentru 4-10 octombrie este prevăzut un al doilea tur de scrutin în care se vor confrunta trei candidaţi pentru şefia guvernului.

Candidaţii trebuie să strângă în prealabil un anumit număr de "recomandări", între 23 august şi 6 septembrie - 20.000 pe plan naţional pentru candidatura la şefia guvernului şi 400 pe plan local pentru candidaţi individuali.

De asemenea, candidaţii trebuie să declare în avans căruia dintre cele şase grupuri parlamentare intenţionează să i se alăture, iar respectivul grup trebuie să-şi dea acceptul.

Potrivit sondajelor de opinie, Fidesz şi coaliţia opoziţiei sunt umăr la umăr în preferinţele de vot, iar partidul lui Orban Fidesz pierde teren mai ales în marile oraşe, notează Reuters.

Viktor Orban şi formaţiunea sa Fidesz au obţinut trei victorii electorale masive începând din 2010, în mare parte datorită unui sistem electoral care favorizează marile formaţiuni politice, dar şi datorită divizării opoziţiei. O coaliţie ce cuprinde Jobbik, redefinit din partid de extremă dreapta în partid de centru-dreapta, socialiştii, liberalii şi ecologiştii, a reuşit însă să se impună la alegerile municipale din 2019, mai ales, în mod remarcabil, la Budapesta, prin victoria candidatului ecologist-liberal Gergely Karacsony.

Campania electorală pentru alegerile din 2022 va avea probabil în centru redresarea economiei după pandemia de coronavirus. Orban a reuşit să readucă economia pe şine după criza financiară din 2010, dar şi-a atras critici din partea Uniunii Europene pentru limitarea prerogativelor justiţiei şi a libertăţii media şi culturale.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...