UPDATE Alertă cu bombă la un centru comercial din Bruxelles; centura "explozivă" pe care o avea asupra lui bărbatul arestat conținea sare și biscuiți (FOTO/VIDEO)

UPDATE Alertă cu bombă la un centru comercial din Bruxelles; centura "explozivă" pe care o avea asupra lui bărbatul arestat conținea sare și biscuiți (FOTO/VIDEO)

UPDATE ORA 13.55 Centura "explozivă" purtată de bărbatul arestat marți la Bruxelles conținea sare și biscuiți, au anunțat procurorii, care au adăugat că individul - care ar putea avea probleme psihice - este anchetat pentru posibile legături teroriste, transmite DPA.

Procurorii au declarat că marți dimineața, în jurul orei locale 5:30, un bărbat a sunat la poliție și a susținut că a fost răpit și dus pe o stradă comercială din centrul Bruxellesului, de corpul său fiind atașată o centură cu explozivi care urma să fie detonată de la distanță.

Poliția a găsit bărbatul — identificat doar cu inițialele J.B., născut în 1990 — și a stabilit un cordon de securitate, între timp la locul incidentului fiind chemați experți care să examineze centura cu explozibili.

"După o primă inspecție, s-a descoperit că (centura) conținea sare și biscuiți", a anunțat procuratura din Bruxelles într-o declarație de presă. J.B. este cunoscut poliției ca urmare a mai multor incidente, unele dintre ele de natură psihică. Recent, bărbatul a declarat poliției că a fost îndemnat să se alăture grupării teroriste Stat Islamic în Siria, afirmație care deocamdată nu poate fi nici confirmată, nici respinsă, a declarat procuratura.

Este în curs de desfășurare o anchetă care va stabili dacă suspectul are legătură cu teroriștii sau dacă incidentul de marți a fost o alertă falsă, se mai arată în comunicatul de presă al procuraturii. Incidentul a determinat întrunirea centrului național de criză, la care a participat și premierul belgian Charles Michel.

Primarul Bruxellesului, Yvan Mayeur, a declarat ulterior că nu există o amenințare la adresa magazinelor din centrul Bruxellesului și nu a fost emis niciun ordin de închidere a acestora. În același timp, Mayeur le-a cerut oamenilor să fie prudenți. "Ar putea fi o provocare, dar în acest scenariu apare totuși și o centură cu explozivi, care se referă la terorism", a adăugat el.

"Putem presupune că avea legături cu Stat Islamic", a declarat ministrul justiției din Belgia, Koen Geens, potrivit cotidianului Le Soir, preluat de EFE. Totuși, la fel ca și premierul Charles Michel, Geens a insistat că situația este sub control și că "amenințarea nu este în niciun caz iminentă".

UPDATE ORA 09.37 Belgia: Alertă cu bombă la un centru comercial din Bruxelles; nu au fost găsiți explozivi asupra bărbatului arestat

Bărbatul arestat marți în apropierea unui centru comercial din inima Bruxellesului nu avea asupra lui explozivi, a declarat o sursă din poliția belgiană pentru Reuters.

Bărbatul a fost arestat în apropierea centrului comercial City 2 la ora locală 5:30, iar arestarea sa și informațiile potrivit cărora acesta ar fi intenționat să comită un atac terorist au dus la convocarea centrului național de răspuns în caz de crize, cu participarea premierului belgian Charles Michel și a ministrului de interne Jan Jambon.

Potrivit ziarului belgian, poliția a fost avertizată cu privire la 'o situație suspectă după apelul unei persoane particulare la ora locală 5:30', a declarat purtătorul de cuvânt al poliției din Bruxelles Capitale-Ixelles, Ilse Van de Keere. Zona din jurul mall-ului a fost încercuită, însă stația de metrou Rogier, din apropierea centrului comercial, a rămas deschisă. Echipe ale serviciilor de deminare (SEDEE) au fost trimise la fața locului pentru a evalua situația.

Forțele de securitate au confirmat că presupusa centură explozivă pe care o purta bărbatul arestat era falsă, a relatat presa belgiană citată de EFE. Potrivit mass media belgiene, ar putea fi vorba de un dezechilibrat mintal.

Mai multe ieșiri de metrou situate în proximitatea City 2 au fost blocate marți dimineața, iar numeroși militari înarmați puteau fi văzuți patrulând în zonă, a transmis AFP. Angajați îmbrăcați cu veste galbene fluorescente le indicau pasagerilor singura ieșire care funcționa, foarte aglomerată. Utilizatorii serviciului de metrou nu păreau panicați, notează agenția de presă franceză, care adaugă că un purtător de cuvânt al poliției bruxelleze a declarat că magazinele din zona adiacentă centrului comercial vor rămâne închise până la noi ordine.

Din cauza alertei cu bombă, premierul belgian Charles Michel și-a anulat intervenția pe care o avea programată în această dimineață în direct la postul de radio RTL. 'Situația este deocamdată sub control', a declarat premierul Charles Michel pentru postul RTL, în timp ce se pregătea să ducă la reuniunea centrului de criză. Michel a menționat că serviciile de securitate rămân în stare de alertă și că Parchetul federal va oferi detalii cu privire la cele întâmplate în următoarele ore.

Bruxellesul, care la 22 martie a fost ținta unor atacuri teroriste revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic, a cunoscut numeroase alerte teroriste după aceste atentate, iar poliția și-a multiplicat operațiunile.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

5 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI