Văcăroiu, către senatori: Se poate desființa Curtea de Conturi, este posibil

Văcăroiu, către senatori: Se poate desființa Curtea de Conturi, este posibil

Președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, le-a transmis senatorilor din comisiile pentru buget-finanțe și economică faptul că se așteaptă la desființarea instituției pe care o conduce, având în vedere că anul acesta bugetul instituției a fost tăiat prima dată în 153 de ani, iar posturile au fost blocate.

"Se poate și desființa Curtea de Conturi, nicio problemă, așa cum ați început anul acesta cu tăierea bugetului și cu blocarea posturilor. Este posibil", le-a spus Văcăroiu senatorilor care vor să modifice Legea de funcționare a instituției.

Președintele Curții de Conturi a mai arătat că instituția pe care o conduce aduce 200 milioane euro în fiecare an din controlul operativ.

"Noi aducem în fiecare an din controlul operativ în jur de 200 de milioane de euro și din deciziile din urmă care se aduc la îndeplinire. Pe total, cam 1 miliard — 1,2 miliarde euro pe an. Este o instituție specifică. Parlamentul îmi dă 65 de milioane, din păcate acum mi-a dat Guvernul, că mi-a tăiat, Parlamentul nu s-a băgat. E pentru prima oară în istoria de 153 de ani a Curții de Conturi când i se taie bugetul. Stau pe 340 de posturi libere că mi-ați tăiat fondul de salarii dumneavoastră, Parlamentul. V-am atenționat că statul pierde peste 800 milioane euro anual din cauza asta, dar e decizia dumneavoastră, nu o discut. Probabil că pe viitor se va gândi dacă se va forma și o nouă lege de organizare, să îi dăm un statut corespunzător dacă vrem cu adevărat să avem o Curte de Conturi care să introducă disciplina financiară în țară", a continuat oficialul Curții.

Președintele Comisiei pentru buget-finanțe din Senat, Eugen Teodorovici, i-a reproșat că România a pierdut bani europeni din cauza abordării Curții de Conturi.

"Nu e adevărat, nu a pierdut nimic!", i-a răspuns Văcăroiu.

În replică, Teodorovici a afirmat că sunt două instituții care trebuie reformate din temelii: Ministerul de Finanțe și Curtea de Conturi, iar "când se va întâmpla acest lucru vom trăi toți mai bine".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Documente / Claudiu Năsui vrea ca o turnătoare a Securității să fie numită la conducerea ministerului Economiei

2 Deja e internat la o clinică în Italia / Procurorul DNA a cerut până la 12 ani de închisoare pentru Ioan Niculae…

3 Deși România este pe primele locuri în topurile vaccinării în UE, Vlad Voiculescu amenință medicii și populați…

4 Primul bărbat care recunoaște o reacție „adversă” după vaccin / Dan Chișu: Pfizer e bun. Altfel nu-mi explic ere…

5 Se aude că vor s-o întindă în Italia / Ce s-a întâmplat marți seara în dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu…