Variaţii alarmante ale densităţii stratului de ozon, descoperite de cercetătorii chinezi

Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit variaţii alarmante ale densităţii stratului de ozon, despre care au spus că ar putea avea un impact important asupra mediului înconjurător, ecologiei şi climatului de pe Terra, informează Xinhua joi.

Tang Chaoli şi colegii lui de la Institutul Hefei pentru Ştiinţe Fizice din cadrul Academiei de Ştiinţe a Chinei au enunţat această teorie analizând cele 4.443.282 de date atmosferice recoltate de sateliţi de observaţie într-o perioadă de 15 ani, începând din 2002.

Aceste date, ce arată impactul generat de variaţiile de densitate a ozonului asupra activităţii solare, au fost obţinute de cercetătorii chinezi la latitudini diferite ale atmosferei terestre.

Tang Chaoli a declarat că din cauza interferenţei cu activitatea solară, gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a devenit deja mai mare decât gaura din stratul de ozon de deasupra Arcticii.

Potrivit savanţilor chinezi, variaţiile de densitate ale stratului de ozon, un gaz care protejează Terra de acţiunile nocive ale razelor Soarelui, prezintă o corelaţie semnificativă cu radiaţia solară, densitatea oxigenului atomic şi modificarea de temperatură a mezopauzei (strat atmosferic de tranziţie, situat între mezosferă şi termosferă, n.r.).

Noul studiu a fost publicat în cel mai recent număr al revistei Journal of Geophysical Research: Space Physics, editată de American Geophysical Union. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

2 PSD băgase statu-n buzunar! Fata lui Bădălău a încasat de la CNAIR sporuri ilegale de 75% din salariu

3 Dezvăluiri incredibile despre rețeaua de postaci plătiți de PSD! Bugete de milioane de euro pentru fake news

4 VIDEO / Priviți-o și ascultați-o pe Sorina, și rememorați uriașa manipulare pusă la cale de PSD, la care au pus …

5 BREAKING Dezbaterea anunțată pentru marți de președintele Iohannis va fi găzduită de Școala Națională de Studi…

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri