Venezuela: Rusia şi Cuba în vizorul criticilor SUA pentru sprijinul acordat lui Nicolas Maduro; Havana reacţionează

Venezuela: Rusia şi Cuba în vizorul criticilor SUA pentru sprijinul acordat lui Nicolas Maduro; Havana reacţionează

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a criticat virulent luni Cuba şi Rusia pentru sprijinul acordat preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, pe care Statele Unite încearcă să-l determine să plece de la putere, informează AFP.

Invocând întreruperea de electricitate generalizată care a afectat Venezuela, secretarul de stat a asigurat că Washingtonul nu este deloc responsabil de aceasta, blamând în schimb neglijenţa dovedită de regimul 'socialist'.

'Nicolas Maduro a promis venezuelenilor o viaţă mai bună şi un paradis socialist. El s-a ţinut de cuvânt în privinţa aspectului socialist, care s-a dovedit a fi o dată în plus o reţetă pentru ruina economică', a afirmat Pompeo într-o declaraţie de presă făcută ad-hoc. 'Cât despre paradis? Nu prea!', a ironizat el.

Fără să anunţe noi măsuri împotriva lui Nicolas Maduro sau în favoarea adversarului acestuia Juan Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de Statele Unite şi de alte peste 50 de ţări, Mike Pompeo a insistat apoi asupra 'rolului central al Cubei şi Rusiei' în 'subminarea viselor democratice şi a bunăstării venezuelenilor'.

'Cuba este adevărata putere imperialistă în Venezuela', a subliniat Mike Pompeo, denunţând 'sprijinul politic' şi 'protecţia fizică' acordată taberei lui Nicolas Maduro.

'Când nu este electricitate, trebuie să mulţumim minunilor ingineriei cubaneze foarte moderne. Când nu există apă, trebuie să mulţumim excelenţilor hidrologi cubanezi. Când nu există hrană, trebuie să le mulţumim marilor bucătari cubanezi', a adăugat el pe acelaşi ton ironic.

Secretarul de stat american a acuzat apoi Rusia că a contribuit la 'crearea acestei crize', prin furnizarea de arme regimului venezuelean.

Întrebat asupra dinamicii care pare să fi încetinit după ce administraţia lui Donald Trump l-a recunoscut pe Juan Guaido ca preşedinte interimar la 23 ianuarie, Mike Pompeo a spus că Statele Unite ar fi 'preferat ca lucrurile să se întâmple mai repede'. 'Dar am încredere deplină, lucrurile se mişcă în direcţia dorită de venezueleni şi vor continua astfel', a asigurat el.

Potrivit AFP, Cuba a calificat luni drept mincinoase şi calomnioase acuzaţiile de ingerinţă cubaneză în Venezuela aduse de SUA şi de către opozantul venezuelean Juan Guaido.

Într-o declaraţie oficială, guvernul de la Havana a respins 'într-o manieră categorică minciuna difuzată' de Statele Unite, potrivit cărora Cuba are 'între 20.000 şi 25.000 de militari în Venezuela', precum şi 'orice insinuare potrivit căreia ar exista un nivel de subordonare' între cele două ţări.

Cuba, adaugă guvernul, 'nu intervine în afacerile interne ale Venezuelei, aşa cum Venezuela nu intervine în cele ale Cubei', chiar dacă există o puternică alianţă politică şi ideologică între insulă şi guvernul socialist al preşedintelui Nicolas Maduro.

Mai mult, 'este total fals că Havana ar participa la operaţiunile Forţei armatei naţionale bolivariene (armata venezueleană) sau la cele ale serviciilor de securitate', declară guvernul cubanez, potrivit căruia 'este vorba de o calomnie a guvernului Statelor Unite motivată de obiective politice agresive'.

Executivul cubanez mai spune că SUA, prima ţară care l-a recunoscut pe Guaido când s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, îl sprijină '100%' pe acesta.

Într-o intervenţie luni în faţa parlamentului, singura instituţie venezueleană controlată de opoziţie, Juan Guaido a afirmat că regimul de la Havana are o 'misiune obscură' în Venezuela, precizând în special că elemente ale serviciilor de informaţii cubaneze ar face parte din aparatul de stat venezuelean, potrivit AFP.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

3 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

4 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

5 Interlopul Nuțu Cămătaru și-a făcut bancă acasă și dă bani împrumut