VIDEO Cutremur de 7,9 grade pe scara Richter în Turcia, cel mai puternic din ultimul secol/Sute de morți în Turcia și Siria

VIDEO Cutremur de 7,9 grade pe scara Richter în Turcia, cel mai puternic din ultimul secol/Sute de morți în Turcia și Siria

Risc Seismic

Un cutremur major cu magnitudinea 7,9 a lovit luni centrul Turciei și nord-vestul Siriei, provocând moartea a sute de persoane. Multe clădiri s-au prăbușit în regiunea acoperită de zăpadă, forțele de salvare începând căutarea supraviețuitorilor prinși sub dărâmături. Cutremurul, care a avut loc primele ore ale acestei dimineți de iarnă, a fost resimțit și în Cipru și Liban. „Nu am mai simțit așa ceva în cei 40 de ani de când trăiesc.Am fost scuturat de cel puțin trei ori foarte puternic, parcă eram un bebeluș în pătuțul lui", a declarat Erdem, un locuitor al orașului turc Gaziantep, aflat în apropierea epicentrului cutremurului.

Cutremur puternic in TurciaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Peste 500 de oameni au murit, iar alți cel puțin 1.000 au fost răniți în Turcia și Siria, în urma seismului cu magnitudinea de 7,8 grade produs luni în în sud-estul Turciei.

10:44 Bilanțul persoanelor decedate în cutremurul care a lovit Turcia, luni dimineață, ar putea ajunge până la 10.000, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS), citat de CNN.

10:20Operațiunile la terminalul petrolier al Turciei din Ceyhan au fost oprite, a anunțatr agenția de transport maritim Tribeca, adăugând că va avea loc o întâlnire de urgență pe această temă, scrie Reuters. Conform Tribeca, porturile din sud-estul Turciei sunt afectate de cutremur și sunt raportate întârzieri în operațiuni.

10:06Lideri din toată lumea au transmis mesaje de condoleanțe și sprijin pentru Turcia.

Un astfel de mesaj a transmis pe Twitter și președintele Klaus Iohannis: „Gândurile noastre sunt la victime și familiile lor după cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria. Transmit sincerele condoleanțe ale României familiilor victimelor și însănătoșire grabnică celor răniți. România este solidară cu cei afectați de această tragedie”.

09:34Guvernul României a anunțat că premierul a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, după ce Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter produs noaptea trecută pe teritoriul acestora.

  • „Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.
  • Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin”, a anunțat IGSU.

08:30Aproape 1.000 de voluntari s-au deplasat de la Istanbul în regiunile afectate de cutremur din Turcia, potrivit guvernatorului Istanbulului, Ali Yerlikaya. Ei se vor alătura echipelor de căutări și a celor medicale din spitale

08:21Cel puțin 237 de sirieni au fost uciși și 639 au fost răniți în Alep, Hama, Lattakia și Tartous, potrivit ministerului sirian al Sănătății.

08:09Căștile Albe declară stare de urgență în nord-estul Siriei. The White Helmets a emis o declarație prin care se arată: „Cutremurul s-a soldat cu sute de răniți, zeci de morți și oameni rămași fără adăpost în plină iarnă. Condițiile meteorologice nefavorabile, inclusiv temperaturile scăzute și vremea furtunoasă, au agravat situația lor îngrozitoare. Grupul face apel la ăorganizațiile umanitare internaționale să intervină prompt și să sprijine populația afectată cu orice e posibil”

08:03Autoritățile nu pot lua legătura cu Nurdagi și Islahiye, două orașe din provincia Gaziantep, a declarat Ümit Tiryaki, șeful departamentului de sănătate al provinciei.

08:00Un castel antic din Gaziantep, Turcia, datând de mii de ani, a fost distrus în urma cutremurului.

07:57În Pazarcık din Turcia, locuitorii au spus că se tem pentru cei prinși sub clădirile prăbușite. Un locuitor, Nihat Altundağ, povestește că șocul puternic al cutremurului i-au trezit familia: „Casa noastră pare solidă din exterior, dar există crăpături în interior. Sunt clădiri distruse în jur, sunt case în flăcări. Sunt clădiri care se prăbușesc. Sunt oameni care nu pot ieși din case și sunt oameni la care nu putem ajunge. Așteptăm să răsară soarele ca să vedem amploarea cutremurului. Oamenii sunt toți afară, speriați”.

07:55 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că au fost trimise echipe de căutare și salvare în zonele afectate de cutremur. Țara a solicitat, de asemenea, asistență internațională pentru eforturile de salvare.

07:50 Clădirile rezidențiale din zona Gaziantep sunt realizate în mare parte din cărămidă și beton fragil și sunt extrem de vulnerabile la tremurături cauzate de cutremure, potrivit U.S.G.S. Au fost probabile victime semnificative și pot exista sute de decese, a spus agenția.

07:46 Serviciul feroviar a fost suspendat la nivel național în Siria, iar guvernul a declarat stare de urgență. Echipe medicale sunt trimise în părțile de nord ale țării pentru a ajuta cu răspunsul. În nord-vestul Siriei, care se află sub controlul opoziției susținute de Turcia, White Helmets, grupul de voluntari cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă a Siriei, a declarat că au fost zeci de morți și răniți.

07:43 Pe lângă populația locală, Gaziantep găzduiește mulți dintre milioanele de refugiați sirieni din Turcia și este locul uneia dintre cele mai mari operațiuni conduse de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Cutremurele au loc frecvent în Turcia, care este încrucișată de linii de falie. Cutremurele recente din regiune au provocat alunecări de teren care au contribuit la decese.

07:40 Ministerul sirian al Sănătății a declarat într-o postare pe Facebook că președintele Bashar al-Assad convoacă o reuniune de urgență a Consiliului de Miniștri pentru a evalua pagubele cauzate de cutremur. Cel puțin 111 persoane au fost ucise în Alep, Hama și Lattakia și 516 au fost rănite, potrivit ministerului sirian al Sănătății.

07:38 Agenția turcă de gestionare a dezastrelor, AFAD, a comunicat luni că 76 de persoane și-au pierdut viața și 440 au fost rănite în urma cutremurului masiv care a răsunat în mai multe provincii din sudul țării.

„76 dintre cetățenii noștri și-au pierdut viața în Adana, Adiyaman, Malatya, Kahramanmaras, Gaziantep, iar 440 de cetățeni au fost răniți în Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay și Kilis", a precizat AFAD.

  • UPDATE 07:29 Peste 100 de persoane au fost ucise și peste 200 rănite în regiunile siriene Alep, Hama și Latakia, a anunțat agenția de presă de stat (SANA), într-un cutremur care a zguduit și sudul Turciei, unde a provocat moartea a cel puțin 76 de persoane. Un oficial din domeniul sănătății din provincia siriană Alep a declarat pentru Reuters că unii locuitori se află încă sub dărâmături, iar răniții se îndreaptă în valuri spre spitale.

Regiunea sudică Gaziantep este unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei şi se învecinează cu Siria. În zonă se află, de asemenea, numeroşi refugiaţi.

Ora 07:22 În Siria vecină, cel puțin 42 de persoane au murit și alte aproximativ 200 au fost rănite, a anunțat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății, transmite CNN.

Ora 07:19 Autoritățile din Italia au avertizat asupra unui potențial risc de tsunami pe coasta țării, transmite The Guardian . Oficialii au cerut cetățenilor din zonele de coastă să se mute în zone mai înalte și să aștepte mai multe informații din partea autorităților locale.

  • ”Pe baza datelor procesate de Centrul de Alertă pentru Tsunami (CAT) al Ingv, Departamentul de Protecție Civilă a emis o alertă pentru posibile valuri tsunami care ar putea ajunge pe coasta italiană în urma cutremurului cu magnitudinea 7,9 cu epicentrul între Turcia și Siria la ora 02.17. Se recomandă să se îndepărteze de zonele de coastă, să se ajungă în zonele apropiate mai înalte și să se urmeze indicațiile”, autorităților locale transmit autoritățile din Italia.

UPDATE Ora 07:13 Cutremurul puternic și mortal care a lovit luni dimineață sudul Turciei ar putea fi resimțit până la 300 de kilometri distanță, potrivit unui meteorolog CNN .

Brandon Miller, meteorologul CNN, a declarat că zguduirile cutremurului au putut fi resimțite până în Liban, la sute de kilometri distanță.

„Până în Liban, a fost în jur de 4 până la 4,5 este echivalentul magnitudinii cutremurului pe care l-au simțit”, a spus el. „În nordul Siriei, în Alep, au simțit zguduiri echivalente cu un cutremur cu magnitudinea între 6 și 6,5”.
Oficialii turci spun că cel puțin 76 de persoane au fost ucise. În Siria, cel puțin 42 de persoane au murit și alte 200 au fost rănite în urma prăbușirii unor clădiri, a anunțat agenția de știri de stat siriană SANA.

„Un cutremur de această magnitudine și în această parte a lumii, zguduirile continuă mult timp. Pe măsură ce te apropii de acel epicentru, trepidațiile sunt mai mari”, a adăugat Miller.

________________

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din țară (AFAD) a declarat că alte 440 de persoane au fost rănite, iar eforturile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare luni dimineață.

  • „Toate direcțiile locale ale AFAD au fost puse în alertă și toate echipele, în special cele de căutare și salvare, au fost trimise în regiune”, a declarat AFAD.

Agenția a făcut apel la ajutorul comunității internaționale pentru operațiunea de căutare și salvare.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni dimineață sudul Turciei este egalat ca fiind cel mai puternic cutremur pe care l-a înregistrat țara în peste 100 de ani de înregistrări, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS).

USGS a precizat că un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit estul Turciei în 1939 și s-a soldat cu peste 30.000 de morți.

Karl Lang, profesor asistent la Școala de Științe ale Pământului și Atmosferei de la Universitatea Georgia Tech, a declarat pentru CNN că zona afectată de cutremurul de luni este predispusă la activitate seismică.

„Este o zonă seismogenă. Este o zonă de falii foarte mare, dar acesta este un cutremur mai mare decât au avut vreodată în memoria recentă”, a declarat Lang.
„Magnitudinea trepidațiilor care se simt la suprafață este atât o funcție a cantității de energie eliberată, a dimensiunii cutremurului, dar și a distanței la care această energie este eliberată sub suprafață. Deci, dacă este foarte aproape de suprafață, dacă este un cutremur de mică adâncime, atunci poate fi foarte periculos.”

„Ceea ce este cu adevărat neobișnuit aici este că este un cutremur foarte mare care este, de asemenea, aproape de suprafață”, a spus Lang.

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”