VIDEO Orban: IMM-urile să fie un partener serios al Guvernului, implicat în susţinerea fundamentărilor pentru decizii cu efect în economie

VIDEO Orban: IMM-urile să fie un partener serios al Guvernului, implicat în susţinerea fundamentărilor pentru decizii cu efect în economie

Întreprinderile mici şi mijlocii şi mediul de afaceri trebuie să fie "un partener serios al Guvernului", implicat în susţinerea fundamentărilor care să ducă la decizii care au efect în economia românească, a declarat, vineri, prim-ministrul Ludovic Orban.

El a participat la evenimentul "Topul naţional al firmelor private din România", organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

"Vă asigur că participarea mea nu este o participare care e dictată, să spun, de nişte considerente politico-electorale, ci este o participare care este dictată de convingerea mea că mediul de afaceri, IMM-urile, trebuie să fie un partener serios al Guvernului, un partener implicat în susţinerea fundamentărilor care să ducă la decizii care au efect în economia românească. Guvernul pe care îl conduc a fost deschis la dialog permanent şi este şi va fi în continuare deschis la dialog cu mediul de afaceri, multe dintre deciziile pe care le-am luat au fost luate în discuţii, dezbateri cu reprezentanţii mediului de afaceri", a afirmat Orban.




Potrivit acestuia, o ţară în care există un mediu de afaceri "prietenos", iniţiativă economică şi un parteneriat între întreprinzători şi decidenţii de la nivel guvernamental este una care merge bine. "O ţară în care afacerile merg bine este o ţară în care fiecare om poate să trăiască mai bine. Obiectivul nostru fundamental este să fim permanent atenţi la ce se întâmplă în mediul de afaceri ca să generăm cât mai multe programe, proiecte, decizii la nivel guvernamental care să vină în sprijinul mediului de afaceri", a susţinut premierul.

Ludovic Orban a adăugat că Guvernul a luat măsuri pentru a sprijini mediul de afaceri, printre care amânarea ratelor pentru credite bancare.

"Nu mai vreau să trec în revistă toate măsurile pe care le-am luat, dar, aş pomeni, totuşi, câteva, pentru că am văzut multe abordări partizane care nesocotesc, totuşi, eforturile uriaşe pe care le-am făcut. În ceea ce priveşte mediul de afaceri am luat decizii importante. Până în 25 octombrie, ştiţi foarte bine, a existat o facilitate pentru mediul de afaceri care a lăsat la dispoziţia mediului de afaceri 16 miliarde, bani care au putut fi rulaţi, bani care au putut fi investiţi, bani care au putut să rezolve diferitele situaţii apărute şi în contextul crizei economice generate de pandemie. De asemenea, amânarea ratelor la bănci, am avut cea mai largă adresabilitate pentru această măsură şi cea mai lungă perioadă de timp pentru care s-a dat această amânare a ratelor la bănci, comparativ cu celelalte ţări europene", a explicat Orban.

El a subliniat că trebuie urmărit şi ce se va întâmpla după 1 ianuarie, aşa cum Guvernul a avut în vedere situaţia după 25 octombrie, fiind adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care se dă posibilitatea companiilor să apeleze la diferite forme de reeşalonare, astfel încât să nu se pună "o presiune foarte mare" nici din punct de vedere fiscal, nici din punct de vedere al ratelor bancare în cazul amânării acestora, după expirarea perioadelor de facilităţi.

În opinia prim-ministrului, Programul IMM Invest, adoptat de Guvern, este, "cert, o reuşită". "De asemenea, am lansat programe de granturi, atât pe POR, cât şi programul de granturi de 1 miliard de euro pentru care au fost în derulare două apeluri de proiecte, granturi pentru SRL-urile fără angajaţi şi, de asemenea, granturi pentru companii pentru asigurarea capitalului de lucru. (...) Avem două programe care sunt finanţate din fonduri europene de digitalizare a IMM-urilor şi de creştere a competenţelor digitale ale IMM-urilor, programe care au început, deja, să fie active. De asemenea, am încercat să venim în sprijinul companiilor şi în materie de rambursare a TVA-ului şi în materie de decontare a concediilor medicale", a completat Orban.

Premierul a precizat că a analizat împreună cu preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Florin Jianu, propunerile mediului de afaceri pentru programul de guvernare. "Cu siguranţă vom prelua o parte dintre ele", a indicat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”