VIDEO ȘOC în SUA! 50 de MORȚI și 53 de răniți în atacul de la Orlando! Cel mai sângeros din ISTORIA țării (nou bilanț)

VIDEO ȘOC în SUA! 50 de MORȚI și 53 de răniți în atacul de la Orlando! Cel mai sângeros din ISTORIA țării (nou bilanț)

Un atac armat a fost raportat duminica dimineata intr-un club de noapte din orasul american Orlando, statul Florida, iar atacatorul ar fi luat ostatici, relateaza BBC News.

UPDATE ORA 17.46 Atacul armat dintr-un club gay din Orlando s-a soldat cu 50 de morți - cel mai sângeros din istoria SUA - și circa 53 de răniți, conform unui nou bilanț transmis duminică de primarul orașului, Buddy Dyer, potrivit AFP.

Bilanțul precedent vorbea de 20 de morți și circa 40 de răniți.

Autorul atacului, care a fost ucis în schimbul de focuri cu poliția, a fost identificat de mai multe posturi de televiziune drept Omar Mateen, un cetățean american de origine afgană.

Din cauza numărului mare de victime, primarul orașului a cerut guvernatorului statului Florida să instituie stare de urgență, așa cum el a făcut pentru Orlando, ceea ce îi permite să mobilizeze resurse suplimentare.

Autoritățile au permis unui imam local să intervină într-o conferință de presă, pentru a face apel la calm și a cere populației și presei să nu tragă concluzii pripite privind motivele atacatorului.

Pe de altă parte, FBI, care a deschis o anchetă pentru "act de terorism", a transmis că autoritățile americane sunt convinse că nu mai există nicio altă amenințare.

UPDATE ORA 17.18 SUA: Atacatorul din Orlando a fost identificat drept Omar Mateen, american de origine afgană (media)

Poliția locală a deschis o anchetă pentru un act de terorism, iar poliția federală a transmis că autorul atacului, unul dintre cele mai sângeroase din SUA, ar avea "simpatii" pentru mișcarea islamistă.

Poliția nu l-a identificat oficial până acum pe autorul atacului, care, conform presei, locuia la circa 200 de kilometri sud-est de Orlando, în orașul Port Saint Lucie.

Conform posturilor de televiziune citate, Omar Mateen, care a murit în schimbul de focuri cu forțele speciale, nu avea cazier judiciar.

UPDATE ORA 14.32 SUA: Poliția anunță circa 20 de morți în atacul armat din clubul de noapte din Orlando

Aproximativ 20 de persoane au fost ucise în atacul armat care a avut loc la primele ore ale dimineții de duminică în clubul de noapte Pulse, pentru homosexuali, din Orlando, în statul american Florida, a anunțat șeful poliției locale, John Mina, potrivit DPA.

El a precizat că, în total, 42 de persoane au fost transportate la spital.

Suspectul a fost găsit mort în club, având asupra sa două arme de foc și "un fel de dispozitiv", a spus Mina într-o conferință de presă. Atacatorul a murit după schimbul de focuri cu polițiștii.

Nouă polițiști au fost implicați în schimbul de focuri cu atacatorul, unul dintre ei fiind rănit, a adăugat șeful poliției, potrivit Reuters.

El a precizat că atacul s-a transformat într-o luare de ostatici. "Aproape de ora 05.00 în această dimineață, a fost luată decizia de a-i salva pe ostaticii care erau în interior", a spus Mina, precizând că intervenția poliției a dus la salvarea a cel puțin 30 de vieți.

Nu se știe deocamdată clar când au fost împușcate victimele de către atacator.

Poliția nu a dezvăluit deocamdată identitatea atacatorului și nu a precizat posibilele motive ale gestului acestuia, însă unii oficiali au descris atacul ca fiind "un incident terorist intern", potrivit șerifului din ținutul Orange, Jerry Demings.

Pe de altă parte, potrivit FBI, suspectul ar fi putut avea 'o înclinație' pentru terorismul islamist, transmite AFP.

"Avem indicii (care lasă să se înțeleagă faptul) că acest individ ar fi avut simpatii pentru această ideologie, însă nu putem afirma acest lucru cu certitudine", a explicat Ron Harper, agent special al FBI.

Biroul Federal de Investigații a deschis de altfel o anchetă pentru "act de terorism".

Un oficial citat de Reuters a spus de asemenea că autoritățile americane investighează dacă atacatorul era un "lup singuratic".

Violențele comise prin folosirea de arme de foc sunt aproape zilnice în SUA. De la începutul anului, s-au înregistrat peste 5.800 de morți în atacuri cu armă în SUA și peste 23.000 de incidente în care au fost folosite arme de foc, conform site-ului Gunviolencearchive.org .

UPDATE ORA 13.04 Autorul atacului armat dintr-un club de noapte din Florida este mort (poliția)

Autorul atacului armat dintr-un club de noapte din Orlando, Florida, frecventat de homosexuali, este mort, a anunțat duminică poliția pe contul său de Twitter, relatează AFP, Reuters și DPA.

"Atacul armat de la Pulse: persoana care a tras în club a murit", a postat poliția pe contul său de Twitter , la circa patru ore după începerea atacului. Potrivit Reuters, autorul atacului armat a fost găsit mort în interiorul clubului.

Cu câteva minute anterior poliția a postat informația că poate "confirma că este o situație cu numeroase victime", fără a preciza dacă este vorba despre morți sau răniți. Anterior, media furnizaseră un bilanț de până la 20 de răniți prin împușcare în urma atacului armat.

Potrivit martorilor, atacul armat a început în jurul orei locale 02.00 duminică dimineață, poliția fiind chemată în scurt timp la fața locului. Un martor care se afla în interior la momentul atacului a spus că s-au tras în jur de 40 de gloanțe.

Această nouă dramă din Orlando are loc la mai puțin de 48 de ore după ce o tânără cântăreață americană a fost și ea împușcată mortal după un concert. Christina Grimmie, fostă candidată la "The Voice", a fost împușcată mortal în timp ce semna autografe la finalul unui concert desfășurat la Plaza Live, situat la mai puțin de 5 km de clubul Pulse.

ORA 11.20 Atac armat într-un club de noapte din Florida soldat cu mai mulți răniți

Numeroase persoane au fost rănite după ce un bărbat a deschis focul în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un club de noapte frecventat de homosexuali, relatează AFP.

În jurul orei locale 05.00 s-a auzit un zgomot puternic în fața clubului de noapte, dar poliția din Orlando a anunțat cu puțin timp în urmă că a efectuat "o explozie controlată".

"Numeroși răniți. Nu vă apropiați de cartier", a precizat poliția din localitate pe contul său de Twitter .

"În jurul orei 02.00 (06.00 GMT), cineva a început să tragă. Oamenii s-au aruncat la pământ", a declarat pentru Sky News unul dintre clienții clubului, Ricardo Negron.

"Cred că a atras în aer pentru că am văzut sticla de la lămpi căzând. A fost o scurtă pauză în aceste împușcături și unii dintre noi au putut să se ridice și să fugă afară", a adăugat el.

Martorul a spus că a auzit "tiruri non-stop" timp de un minut. "Cu siguranță erau oameni răniți sau mai grav", a mai spus Negron.

Potrivit mai multor relatări, atacatorul ar fi încă în interiorul clubului și ar avea ostatici. Un alt martor care a auzit împușcăturile în timp ce ieșea din club și a plecat în grabă de la fața locului susține că în jur de 70 de mașini de poliție au venit la locul incidentului armat.

O postare pe pagina de Facebook a clubului din jurul orei 02.00 avertizează pe "toată lumea să iasă din clubul Pulse și să fugă".

AGERPRES



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante