Vine OUG-ul! De ce nu putem aștepta să vedem ce apare în Monitorul Oficial

Vine OUG-ul! De ce nu putem aștepta să vedem ce apare în Monitorul Oficial

De această dată, Liviu Dragnea s-a decis să joace la vedere. A convocat peste noapte încă o ședință CEX pentru a determina partidul să-și asume că vrea ordonanță de urgență, devansând cu o săptămână decizia politică.  Oficial, scopul ordonanței este doar modificarea codurilor penale. Totuși, la următoarea ședință CEX se va discuta, la solicitarea primarului Sectorului 1, dacă partidul își asumă suplimentar un OUG pe amnistie și grațiere. Totul la vedere, totul pe masă, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Așa cum am tot anunțat până acum, Dragnea presează guvernul pentru a adopta prin OUG amnistia și grațierea. Azi, aceste informații sunt confirmate oficial de liderii PSD. Nu se mai ascunde nimeni. OUG pe amnistie și grațiere – acesta este obiectivul major al liderului PSD, nu modificările la Coduri. În acest moment, ele nu-l prea ajută să scape de prima condamnare, nici de procesul de la Înalta Curte, nici de ancheta în dosarul Tel Drum.

Modificarea codurilor prin OUG pare mai degrabă o manevră politică prin care Dragnea vrea să evite o înfrângere rușinoasă în Camera Deputaților. Știe bine că a pierdut majoritatea în Cameră și vrea să camufleze previzibilul eșec printr-o asumare a răspunderii la nivel de guvern. S-a ascuns, ca de fiecare dată, în spatele partidului: ”un coleg” a propus ca guvernul să dea OUG.

Deci, aici am ajuns, să discutăm public despre cum PSD se pregătește să facă praf justiția prin OUG și să-i scape tot în regim de urgență pe toți inculpații, condamnații și anchetații din politică. Pe deasupra, am ajuns să acceptăm  iminența dezastrului ca pe o fatalitate, fără reacție, cumva resemnați. Mulți încă nu realizează gravitatea momentului și încă mai speră că nu se va întâmpla: ”Stai să vedem ce pune Dăncilă în OUG și mai vedem.”

Or, tocmai asta e marea problemă. Chiar dacă premierul Dăncilă încă se opune amnistiei și grațierii și a spus public de două ori că nu are pe masă așa ceva, nu cred că ne permitem  să aflăm cât va mai rezista, ce va semna și cum va arăta în final OUG-ul publicat în Monitorul Oficial. Partidul tocmai i-a pus pe masă tema de care a tot fugit în ultimele zile. Repet a suta oară, efectele unui OUG pe amnistie și grațiere NU mai pot fi reparate. Scapă toți. Prin urmare, așteptăm Monitorul Oficial? Riscă cineva?

Ce se mai poate face? Nu foarte multe. Depinde de noi toți cum vom trata cinismul extrem al liderului PSD. După ce a încercat aproape doi ani să promoveze amnistia și grațierea pe furiș, Dragnea a decis în sfârșit să sfideze o țară întreagă, anunțând-o prin gura partidului că da, asta vrea, să scape toți. N-a spus-o direct, desigur, ci i-a pus pe alții, ca Marian Oprișan, să justifice nevoia amnistiei și grațierii cu eternele justificări: protocoale, abuzuri, condamnați nevinovați etc.

Klaus Iohannis are de acum datoria să meargă la fiecare ședință de guvern, exact așa cum i-au cerut cei de la USR, și măcar să oblige guvernul să justifice unde ar fi urgența legiferării în penal prin ordonanță. De ce arde? De ce nu mai suportă partidul aflat la guvernare mecanismele democratice, adică legiferare prin Parlament, contestare la CCR și tot ce presupune un mecanism sănătos de verificare și control?

Dacă vom sta rugându-ne în pumni ca premierul Dăncilă să reziste presiunilor infernale la care va fi supusă în mod previzibil în următoarele două săptămâni, va fi prea puțin. Dacă vom spera că în MOF o să apară un OUG doar cu modificările anunțate luni seară, iarăși va fi mult prea riscant și periculos.

Dacă nimeni nu va face nimic așteptând, ca de obicei, să pice Guvernul Dăncilă în Parlament (slabe speranțe), să ne salveze americanii sau UE, să facă alții ceva pentru noi, atunci nu avem voie să ne plângem când ni se va spune că am devenit, oficial, o nație de hoți.


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...