Vladimir Lipaev, numit ambasadorul Federației Ruse în România, după plecarea lui Valeri Kuzmin

Vladimir Lipaev, numit ambasadorul Federației Ruse în România, după plecarea lui Valeri Kuzmin

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasador al Federației Ruse în România, după încheierea misiunii și plecarea lui Valeri Kuzmin. Lipaev a condus anterior misiunea diplomatică a Rusiei în Estonia.

Vladimir Lipaev, numit ambasador al Rusei în România Foto: Facebook/Ambasada Rusiei în Estonia

Îl numește pe Vladimir Georgievici Lipaev ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România”, potrivit unui decret corespunzător publicat pe portalul oficial de informații juridice , notează agenția Tass .

Printr-un alt decret, președintele Federației Ruse l-a revocat pe Valeri Kuzmin din funcția de ambasador în România.

Vladimir Lipaev s-a născut în 1959, vorbește germană, engleză și franceză. A absolvit Institutul de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO) în 1981.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse , Lipaev se află în serviciul diplomatic din 1981 și a ocupat diverse funcții în biroul central al Ministerului dar și în străinătate. În 1997-2001 a fost Consilier al Ambasadei Rusiei în Norvegia. În 2001-2007 a ocupat funcțiile de consilier, șef de departament și director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus al Afacerilor Externe. În 2007-2011 a fost consulul general al Rusiei la Frankfurt, Germania. Iar în perioada 2011-2021 - Director adjunct al Departamentului Resurse Umane al MAE rus.

În 2021-2023, a condus misiunea diplomatică a Rusiei în Estonia. El a fost expulzat din Estonia ca răspuns la expulzarea de către Rusia a ambasadorului Estoniei la Moscova.

Mandatul lui Valeri Kuzmin la București

Joi, Ambasada Rusiei în România a anunțat că Valeri Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, și-a încheiat misiunea diplomatică și a plecat definitiv la Moscova. Până la sosirea noului Ambasador ministra-consilieră Elena Kopnina a fost însărcinată cu Afaceri a.i. a Federației Ruse în România.

În cadrul mandatului la București, început pe 7 iunie 2016, Valeri Kuzmin, a fost convocat de câteva ori de Ministerul de Externe.

În iunie 2022 , în contextul publicării de către Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, pe pagina sa oficială de internet, a articolului cu titlul ”Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei şi sursa principală de dezinformare a lumii”, ministrul de atunci al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Astfel, în cadrul întrevederii cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota, i s-a atras atenţia că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator şi provocator la adresa României şi a NATO, Alianţă din care ţara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate.

Iar în noiembrie 2019 , ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a fost convocat, la Ministerul Afacerilor Externe pentru a da explicaţii cu privire la o postare pe Facebook la adresa Casei Regale, în care, printre altele, o acuza pe principesa Margareta că răspândeşte informaţii false.

Anterior (în perioada iulie 2007-aprilie 2012), Valerii Kuzmin a fost ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău. Iar după cum a relatat „Adevărul ”, acel mandat a fost marcat de declaraţii şi reacţii controversate ale diplomatului rus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro