„Vreau să ştiu cum să ucid”. La ce teste sunt supuşi viitori soldaţi ai Ucrainei, înainte de a fi trimişi în război

„Vreau să ştiu cum să ucid”. La ce teste sunt supuşi viitori soldaţi ai Ucrainei, înainte de a fi trimişi în război

„Îţi voi pune o pungă pe cap, te voi duce în subsol şi te voi lăsa acolo. Este inundat şi plin de obstacole... şi şobolani”, spune „Charon”, un antrenor ucrainean. „Va fi, de asemenea, întuneric. Obiectivul tau este sa ieşi. Vom simula şi cu grenade”.

Jurnaliştii de la publicaţia VICE au vizitat „Everest”, un complex dintr-un loc nedezvăluit, de la periferia oraşului Lvov, în vestul Ucrainei, unde recruţii de la Apărarea Teritorială ucraineană sunt testaţi pentru a vedea dacă sunt pregătiţi de război.

Charon, căruia i s-a dat porecla după mitologia grecească, conduce recruţii în subsolul întunecat al unei clădiri abandonate pentru a vedea dacă sunt suficient de rezistenti din punct de vedere psihologic pentru a fi trimişi la război.

Acesta îşi împinge cadeţii, care au pungi negre pe cap, prin holul îngust şi plin de obstacole al subsolului.

„Crede-mă, ruşii nu vor fi atât de politicoşi cu tine”, glumeşte el. „De asemenea, am fost legat la încheieturi şi acoperit la ochi pentru a încerca aşa-numitul «test de stres» la care sunt supuşi sute de voluntari ucraineni. După ce am fost condus prin pasaje întunecate, am fost lăsat pe pământ cu mâinile şi picioarele legate. Aveam un cuţit în apropiere, iar luminile au fost stinse. Misiunea: să mă eliberez şi să găsesc o cale de ieşire”, a detaliat el.

Testul cu grenade

Dar nu se termină aici. Fără avertisment, instructorii încep să arunce grenade de antrenament pe hol. La aproximativ o secundă după sunetul unei grenade de antrenament, se aude o bubuitură puternică şi se vede un fulger de lumină. Mişcarea corectă este să te ghemuieşti, să-ţi acoperi urechile şi să priveşti în altă parte. Dacă nu, timpanele încep să sune dureros.

Scopul tuturor acestor lucruri este de a simula stresul războiului, testând capacitatea mentală a recruţilor. Antrenamentul se bazează pe pregătirea militară specializată din SUA, spune Charon, care antrenează zeci de cadeţi pe lună. Acest test psihologic este unic pentru „Everest” şi a fost implementat ca răspuns la o lipsă de pregătire pentru rezistenţa mentală în regimul de antrenament standard.

Noul centru de antrenament condus de voluntari la care s-au antrenat şi jurnaiştii VICE, care trimite trupe atât Armatei Ucrainei, cât şi Forţelor de Apărare Teritorială, a introdus un test de stres ca parte a pregătirii sale pentru a-i elimina pe cei care nu sunt apţi pentru luptă.

Şi, după cum au descoperit şi jurnalistul VICE, legat la ochi şi incapabil să găsească un cuţit aruncat pe podea printre cioburi de sticlă, testul nu este uşor. „Unii dintre cadeţii noştri încep să cânte, unii să strige, alţii devin violenţi şi încep să arunce obstacolele din cale”, explică Charon. „Unora le poate lua ore să reuşească, dar instructorii nu sunt interesaţi doar dacă reuşesc. Urmăresc să vadă dacă recruţii îşi pot păstra calmul în timpul testului. Nu toţi sunt capabili”, a mai adăugat el.

Un program de antrenament intensiv de 18 zile înainte de a fi trimişi la luptă

Soldaţii începători de la Everest sunt supuşi unui program de antrenament intensiv de 18 zile înainte de a fi trimişi la luptă. Soldaţii avansaţi sunt trimişi în Armata Ucrainei, în timp ce alţii sunt trimişi la Forţa de Apărare Teritorială. Dar pe parcursul celor trei săptămâni de antrenament, instructorii sunt atenţi la cei care au un potenţial mai mare. Astfel, ei sunt plasaţi într-un grup de „elită” şi mai rămân la „Everest” pentru a fi instruiţi în tactici şi abilităţi specializate.

„Everestul” este aprobat de Ministerul ucrainean al Apărării. Cu toate acestea, el este condus de voluntari. Nazar, care conducea o firmă de construcţii înainte de război, a dezvoltat operaţiunea în colaborare cu doi prieteni. Destul de curând, au avut la conducere foste trupe cu o experienţă semnificativă de luptă, dornici să-şi transmită înţelepciunea noilor soldaţi. Unul dintre instructorii seniori ai Everestului, cunoscut sub numele de „Profetul”, şi-a rănit coloana vertebrală în luptă şi nu mai poate lupta în prima linie.


Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina