„Vulpea argintie”, nr. 2 al diplomaţiei americane, care gestiona relaţia cu Rusia şi China, se va pensiona

„Vulpea argintie”, nr. 2 al diplomaţiei americane, care gestiona relaţia cu Rusia şi China, se va pensiona

Wendy Sherman, adjuncta secretarului de stat american Antony Blinken, a anunţat vineri că se va retrage din activitate la sfârşitul lunii iunie, după trei decenii în slujba politicii externe a Washingtonului, informează Reuters.

Wendy ShermanFoto: Susan Walsh / AP / Profimedia

Wendy Sherman este prima femeie care a ocupat funcţia în care este în prezent, o poziţie din care a gestionat relaţiile diplomatice ale administraţiei Biden cu China şi a condus dialogul cu Rusia în încercarea de a evita invazia din Ucraina din februarie 2022.

Secretarul de Stat Antony Blinken şi-a exprimat aprecierea pentru activitatea desfăşurată de Wendy Sherman - ale cărei abilităţi diplomatice, în decursul anilor, i-au adus porecla de Silver Fox (Vulpea argintie). Blinken a subliniat că Sherman a depăşit nişte bariere ca femeie în diplomaţie şi a lucrat la "unele dintre cele mai dificile provocări de politică externă ale timpului".

"Naţiunea noastră este mai sigură şi mai securizată, iar parteneriatele noastre sunt mai solide, datorită conducerii ei", a declarat Blinken într-un comunicat.

Într-o notă adresată personalului Departamentului de Stat prin care şi-a anunţat retragerea, Sherman a spus că ultima sa perioadă în guvern, începând cu 2021, a fost marcată de schimbări geopolitice, citând retragerea SUA din Afganistan, creşterea concurenţei cu China şi războiul din Ucraina.

"Nimic nu s-a pretat la răspunsuri directe", a scris Sherman în nota văzută de Reuters.

În ianuarie 2022, în timp ce forţele ruseşti se masau în apropierea graniţelor Ucrainei, Sherman a fost trimisă să se întâlnească cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, la Geneva, dar discuţiile au eşuat, trimisul Moscovei insistând asupra unor condiţii privind securitatea europeană pe care Washingtonul le respinsese deja ca fiind neviabile. Între acestea, figura retragerea forţelor şi echipamentelor NATO până la aliniamentul de dinainte de extinderea alianţei către fostul spaţiu comunist din Europa.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...