Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc. Ce cadou i-a făcut

Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc. Ce cadou i-a făcut

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut sâmbătă Papei Francisc să susțină planul de pace al Kievului, iar papa a indicat că Vaticanul va ajuta la repatrierea copiilor ucraineni luați de ruși.

Volodimir Zelenski a fost primit de papa Francisc Foto EPA EFE

"Este o mare onoare", i-a spus Zelenski lui Francisc, punându-și mâna la inimă și plecându-și capul în timp ce îl saluta pe papă, în vârstă de 86 de ani.

Anterior, sâmbătă, Zelenski s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni , care a promis sprijin militar și financiar total pentru Ucraina și a reiterat sprijinul pentru candidatura sa la UE, scrie reuters.com.

Zelenskiy, care a vizitat Roma pentru prima dată de la începutul războiului, a vorbit cu papa timp de 40 de minute și i-a prezentat acestuia o vestă antiglonț care a fost folosită de un soldat ucrainean și pe care a fost ulterior pictată cu imaginea Fecioarei Maria.

O declarație a Vaticanului a precizat că, în discuțiile lor private, Zelenski și papa au discutat despre "gesturi umanitare", despre care o sursă de la Vatican a spus că este o referire la disponibilitatea Vaticanului de a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni.

Kievul estimează că aproape 19.500 de copii au fost duși în Rusia sau în Crimeea ocupată de Rusia din februarie 2022, în ceea ce condamnă ca fiind deportări ilegale.

"Trebuie să depunem toate eforturile pentru a-i întoarce acasă", a declarat Zelenski într-un Tweet ulterior, precizând că a discutat cu papa.

Zelenski a mai spus că l-a rugat pe papă să se "alăture" planului de pace în 10 puncte al Kievului.

Acesta prevede restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților, precum și restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei. Zelenski a declarat în repetate rânduri că planul nu este deschis la negocieri.

La începutul războiului, papa a încercat să adopte o abordare echilibrată în speranța de a fi un mediator, dar mai târziu a început să condamne cu tărie acțiunile Rusiei, comparându-le cu unele dintre cele mai grave crime împotriva Ucrainei din perioada sovietică.

"I-am cerut (papei) să condamne crimele rusești din Ucraina. Pentru că nu poate exista egalitate între victimă și agresor", a declarat Zelenski în Tweet-ul său.

Întorcându-se dintr-o călătorie în Ungaria la 30 aprilie, Francisc a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului. "Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui", a declarat el reporterilor în timpul zborului său spre casă.

Însă declarația Vaticanului nu a făcut nicio mențiune despre o astfel de misiune.

Pledoarii pentru pace

Papa Francisc a pledat pentru pace practic săptămânal și și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a acționa ca un intermediar între Kiev și Moscova, vizitând ambele capitale. Până acum, oferta sa nu a reușit să producă niciun progres.

Anterior, atât Meloni, cât și președintele Sergio Mattarella au reiterat sprijinul deplin al Italiei pentru Ucraina în ceea ce privește ajutorul militar, financiar, umanitar și de reconstrucție pe termen scurt și lung.

În cadrul unei conferințe de presă, Meloni a condamnat "agresiunea brutală și nedreaptă" a Rusiei, a promis sprijinul Italiei pentru Ucraina "atâta timp cât este necesar" și a îndemnat Rusia să se retragă imediat.

"Nu se poate obține pacea printr-o capitulare", a spus ea. "Ar fi un precedent foarte grav pentru toate națiunile lumii".

Ea a subliniat sprijinul Italiei pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și pentru "intensificarea" unui parteneriat cu NATO.

În timp ce se îndrepta spre palatul prezidențial, coloana de mașini a lui Zelenski a trecut pe lângă grupuri mici de oameni care țineau steaguri ucrainene.

Zelenski a zburat spre Roma cu un avion al guvernului italian care a fost escortat deasupra spațiului aerian italian de avioane de luptă.

El urmează să viziteze Berlinul duminică, au declarat sâmbătă surse guvernamentale germane pentru Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...