Zvonuri înaintea ședinței de la PNL

Zvonuri înaintea ședinței de la PNL

Conducerea PNL se va reuni din nou în formulă restrânsă (Birou Politic Național, circa 20 de lideri) pentru a valida sau nu cele două decizii propuse luni seară de Biroul Executiv: depunerea mandatului premierului desemnat, Nicolae Ciucă, și flexibilizarea mandatului, adică renunțarea la varianta guvern minoritar.

Potrivit surselor G4Media.ro , liderul PNL Florin Cîțu și fostul ministru de finanțe, Dan Vîlceanu, ar încerca să propună refacerea coaliției cu USR PLUS, dat fiind că amândoi riscă să devină irelevanți într-o eventuală cu guvernare cu PSD. Nu este clar dacă acest mandat de negociere va fi în cele din urmă supus votului, deoarece refacerea coaliției pare imposibilă după toate calculele.

Aritmetica parlamentară arată că lipsesc 6 voturi pentru refacerea coaliției cu USR. Pentru învestirea guvernului în Parlament este nevoie de 234 de voturi. După plecarea celor 15 liberali din tabăra Orban, care au părăsit grupul PNL, lucrurile s-au complicat și mai mult.

Tabloul politic din parlament arată acum așa:

PSD – 157 senatori şi deputaţi
PNL – 119 senatori şi deputaţi
USRPLUS – 80 senatori şi deputaţi
UDMR – 29 senatori şi deputaţi
AUR – 43 senatori şi deputaţi
Minorităţi – 18 deputaţi
Neafiliaţi – 20 senatori şi deputaţi

TOTAL: 466 senatori şi deputaţi
MAJORITATE: 234 voturi

PNL – 119 senatori şi deputaţi
UDMR – 29 senatori şi deputaţi
USR – 80
TOTAL: 228
Lipsa: 6 voturi

Ludovic Orban crede însă că Florin Cîțu ar dori însă refacerea coaliției tocmai pentru a sabota șansele unui guvern condus de altcineva decât de el de a fi investit. Pe de altă parte, fostul lider PNL a pledat constant pentru refacerea coalilției cu USR și a criticat dur o eventuală guvernare PNL-PSD.

Unii lider PNL au declarat public încă din cursul zilei de luni că o majoritate cu USR, chiar dacă s-ar realiza, ar fi extrem de fragilă. Deputatul Florin Roman a susținut că România are nevoie de o majoritate puternică iar cealaltă variantă, adică un guvern PSD PNL UDMR, ar strânge în Parlament chiar o majoritate constituțională, capabilă prin urmare incusiv de reformarea legii fundamentale.

Potrivit surselor G4Media.ro, nici conducerea USR, nici cea de la PSD nu au fost abordate în cursul zilei de marți de liberali, în așteptarea ședinței Biroului Permanent Național programată pentru ora 18.00.

PSD a dat însă toate semnalele că își va vinde mai scump pielea și că orice încercarea de refacere a coaliției i-ar putea costa pe liberali posturi în guvern și chiar funcția de premier atunci când vor apela în ultima instanță la PSD. Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a declarat încă de luni seara, într-o intervenție la Antena 3, că liberalii sunt acum cu spatele la zid, după ce au renunțat la varianta guvernului minoritar și că PSD este îndreptățit să revendice inclusiv funcția de prim-ministru.

PSD va cere postul de prim-ministru într-o eventuală coaliție guvernamentală cu PNL, au declarat pentru G4Media.ro surse social-democrate, iar pentru această poziție ar urma să fie propus chiar președintele partidului, Marcel Ciolacu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, la sosirea la sediul partidului, că nu este „nici prima, nici ultima oară” când spune că PSD își asumă să intre la guvernare, dar că în continuare „toate scenariile rămân deschise”.

G4Media.ro a dezvăluit în premieră de ce PNL a executat luni seară o întoarcere cu 180 de grade a poziției politice și a deschis drumul spre un guvern majoritar, cel mai probabil cu PSD. Cum s-au răzgândit liberalii peste noapte, cu 12 ore înainte ca audierile miniștrilor să înceapă în Parlament? Factorul declanșator a fost o serie de telefoane date de președintele Klaus Iohannis liderilor PNL, potrivit surselor G4Media.ro.

Șeful statului i-a sunat luni pe Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și prim-vicepreședinții partidului și le-a transmis că șansele guvernului minoritar Ciucă sunt zero în Parlament. El le-a cerut o schimbare rapidă de poziție, astfel încât PNL să înceapă negocierile reale pentru un guvern majoritar fie cu PSD, fie cu USR.

În tot cazul, o decizie finală ar urma să fie luată abia după revenirea în țară a președintelui Klaus Iohannis, programată pentru miercuri. Cel mai probabil, desemnarea viitorului premier ar putea avea loc joi.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...