Ministrul Finanțelor se întâlnește luni cu reprezentanții a 8 bănci pentru a discuta despre criza creditelor în franci

Ministrul Finanțelor se întâlnește luni cu reprezentanții a 8 bănci pentru a discuta despre criza creditelor în franci

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov se întâlnește luni seară cu reprezentanții a 8 bănci pentru a discuta despre posibile soluții în cazul crizei creditelor în franci elvețieni.

"Discutând cu primul ministru am stabilit ca astăzi (luni — n.r.) la 6,30 să am o discuție cu cele 8 bănci care au acordat credite în franci elvețieni și soluția la care vom ajunge o voi prezenta și mâine la Camera Deputaților când voi fi prezent la Comisie atât eu cât și reprezentanții Băncii Naționale pentru a identifica variantele pe care noi le propunem pentru ieșirea din această criză", a spus Vâlcov la o conferință de presă în Parlament.

Francul elvețian s-a apreciat puternic, în data de 15 ianuarie a acestui an, pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. În aceeași zi, la București, leul a pierdut aproape 16% față de franc, până la un minim istoric de 4,3287 lei, cu 58,7 bani peste cotația din ședința de miercuri, de 3,7415 lei/franc. În 23 ianuarie 2015, moneda elvețiană a atins un nivel maxim record de 4,5817 lei.

În context, la București, a reapărut discuția referitoare la românii cu credite în franci, care, potrivit autorităților sunt în număr de aproximativ 75.000.

Una dintre soluții este rescadențarea creditelor, prevăzută de Ordonanța 46/2014, potrivit căreia persoanele fizice vor beneficia de scăderea ratei lunare de către bancă cu până la 35% pentru o perioadă de maximum doi ani și de facilități fiscale.

O altă soluție avansată în urma deprecierii semnificative a leului în raport cu francul este aceea a conversiei creditelor din valută în moneda națională, la un curs care nu poate depăși cu mai mult de 20% cursul din momentul contractării creditului și fără costuri suplimentare pentru client. Această soluție a fost avansată de Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...