Coreea de Nord: Muzică, dans și bombe americane la încheierea ceremoniilor de marcare a 70 de ani de la crearea partidului unic

Coreea de Nord: Muzică, dans și bombe americane la încheierea ceremoniilor de marcare a 70 de ani de la crearea partidului unic

Coreea de Nord a încheiat duminică seară festivitățile de celebrare a 70 de ani de la crearea partidului unic printr-un spectacol gigant cu muzică, dans și focuri de artificii la Phenian, din care a făcut parte și o scenă cu un bombardament american asupra unor copii în timp ce aceștia aleargă după fluturi, relatează AFP.

Timp de mai multe ore, diverse tablouri s-au succedat pe o scenă instalată pe fluviul Taedong pentru a cânta gloria Partidului Muncitorilor din Coreea, sub privirile șefului statului, Kim Yong-Nam, a cărui funcție este onorifică.

O narațiune cronologică, ce a reamintit de înaltele fapte de rezistență din timpul ocupației japoneze, de Războiul din Coreea sau de reconstrucție, potrivit AFP.

Însă dincolo de partidul unic de inspirație marxist-leninistă, liderii succesivi ai regimului sunt cei care au fost în primul rând celebrați și aplaudați frenetic de spectatorii comasați pe malurile fluviului, odată ce chipul lor apărea pe ecrane gigant.

Spectacolul a fost inițial programat sâmbătă seară, la fel ca principalul eveniment al acestei aniversări: parada militară gigant organizată la Phenian. Însă ploile torențiale i-au obligat pe organizatori să îl amâne cu 24 de ore.

Acest spectacol maraton a început în cele din urmă duminică seară la ora locală 21:00. Un impozant foc a marcat două ore mai târziu mijlocul festivităților, care pentru mulți spectatori, afectați de frig și de rafalele de vând, a constituit ocazia perfectă de a se face discret dispăruți, notează AFP.

Însă publicul a rămas totuși numeros, în special printre generația care a crescut în copilărie cu vechile cântece de partizani. Unele fragmente muzicale au fost cântate de interpreții lor originali, mulți dintre ei de 60 de ani sau peste.

Aceste cântece au fost de asemenea intercalate cu secvențe alegorice cu luptători sau muncitori. Apoi un grup de elevi de școală primară a apărut într-o scenă bucolică de alergare după fluturi. Câmpurile de flori au fost înlocuite însă progresiv pe un ecran gigant suspendat cu un escadron de bombardiere americane care își lansează încărcătura letală asupra copiilor, încheie France Presse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…