Deputații italieni au adoptat o lege anticorupție cu pedepse mai aspre împotriva 'gulerelor albe'

Deputații italieni au adoptat o lege anticorupție cu pedepse mai aspre împotriva 'gulerelor albe'

Camera Deputaților a parlamentului de la Roma a adoptat joi seară un proiect legislativ vizând combaterea corupției, ale cărui prevederi înăspresc pedepsele împotriva infractorilor cu 'gulere albe' și prelungesc termenele de prescriere, transmite AFP. Proiectul se afla depus la parlament de doi ani, dar adoptarea lui a fost stabilită ca prioritară de șeful guvernului, Mattteo Renzi, în această iarnă, după dezvăluiri privind o amplă rețea mafiotă la Roma în care erau implicați aleși din tot spectrul politic.

Aflat vineri la Riga, la summitul Parteneriatului Estic al UE, Matteo Renzi a salutat adoptarea legii și a declarat că Italia 'devine din nou patria legalității'.

La rândul său, ministrul justiției, Andrea Orlando, a subliniat că 'aprobarea legii anticorupție reprezintă un pas foarte important, pentru că, de acum înainte, țara posedă instrumente mai puternice pentru a combate corupția și mafia'.

Conform noii legi, pedepsele pentru corupție se majorează de la 6 la 10 ani de închisoare, cele pentru asociere mafiotă de la 10 la 15 ani pentru un membru de rând, și de la 12 la 18 pentru un șef de clan mafiot.

Termenul de prescriere a faptelor crește de la 10 la 18 ani și este reintrodusă infracțiunea de falsificare de bilanț, eliminată sub guvernarea lui Silvio Berlusconi. Cei care vor colabora cu justiția vor beneficia de o reducere de pedeapsă.

'Corupții vor plăti tot, până la ultima centimă și până în ultima zi' de închisoare, se angaja premierul Renzi în decembrie, exprimându-și indignarea pentru faptul că, din cei 50.000 de deținuți din penitenciarele din Italia, doar 257 erau condamnați pentru corupție.

La Roma, în jur de o sută de oameni de afaceri și politicieni, printre care fostul primar Gianni Alemanno (de dreapta, 2008-2013), sunt vizate de o anchetă care a scos la iveală o amplă rețea de fraudare a numeroase licitații și fonduri publice destinate, de exemplu, centrelor de primire a refugiaților. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...