Intervenția Rusiei în Siria 'schimbă datele problemei' (Mogherini)

Intervenția Rusiei în Siria 'schimbă datele problemei' (Mogherini)

Intervenția Rusiei în Siria, care sprijină regimul președintelui Bashar al-Assad în plan militar și politic, 'schimbă datele problemei', a estimat luni Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, citată de AFP.

'Aceasta este cu siguranță ceva ce schimbă datele problemei (...) Există aspecte îngrijorătoare', a afirmat Mogherini, la sosirea la reuniunea miniștrilor de externe din țările membre ale Uniunii Europene, care se desfășoară la Luxemburg. Mogherini a indicat că situația din Siria va fi pe larg discutată în cadrul acestei reuniuni, 'în special încălcările spațiului aerian turc' de către avioane militare ruse.

Intervențiile în conflict 'trebuie să fie coordonate, în caz contrar acest lucru ar putea fi extrem de periculos nu numai din punct de vedere politic, dar mai ales din punct de vedere militar', a avertizat șefa diplomației europene. Ea a cerut Rusiei 'să vizeze în mod clar Daech (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic) și alte grupări teroriste, așa cum sunt ele definite de ONU' în Siria.

Moscova susține că raidurile aviației sale sunt îndreptate împotriva grupării Statul Islamic, dar Occidentul o acuză că vizează prin loviturile sale aeriene grupuri ale opoziției moderate și Frontul Al-Nosra, brațul armat al Al Qaida în Siria.

'Avem o bază comună, SUA, Rusia, noi toți', a insistat Mogherini, făcând referire la activitatea ONU destinată să impulsioneze o tranziție politică în Siria, proces aflat astăzi într-un punct mort.

Unele țări europene se manifestă din ce în ce mai deschis față de negocieri cu președintele sirian Bashar al-Assad, o perspectivă respinsă vehement de Franța și Marea Britanie.

Miniștrii de externe ai UE ar urma să facă apel la o 'tranziție incluzivă și pașnică' în finalul reuniunii lor, fără a indica faptul dacă acest proces îl include și pe Assad. În același timp, ei estimează că 'nu poate exista o pace durabilă în Siria sub actuala conducere', potrivit unei declarații care urma să fie publicată la prânz, a cărui copie a fost obținută de AFP.

'Toți cei care un rol în criză și în tranziție (trebuie să se așeze) la o masă, iar rezultatul tranziției ar trebui să fie definit împreună cu comunitatea internațională, actori regionali, dar mai presus de toate cu toți sirienii', a spus Mogherini.

Coaliția opoziției siriene în exil a declarat duminică faptul că nu va participa la discuțiile preliminare propuse de ONU pentru a pregăti negocierile de pace, în special din cauza atacurilor aeriene lansate de Rusia în Siria, amintește AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…