La ei se poate/În Indonezia, președintelei anunță guvernul după ce l-a verificat la Comisia anticorupție

La ei se poate/În Indonezia, președintelei anunță guvernul după ce l-a verificat la Comisia anticorupție

Noul președinte indonezian, Joko Widodo, și-a anunțat cu întârziere guvernul în această duminică, explicându-și amânarea prin verificarea membrilor noului cabinet la Comisia anticorupție, relatează AFP.

În afară de ministrul afacerilor externe Retno Mursadi, prima femeie care ocupă postul de șef al diplomației indoneziene, guvernul celei mai mari țări musulmane din lume include alte șapte femei, număr mai ridicat decât în guvernele anterioare. Femeile reprezintă aproape un sfert din noul executiv indonezian, compus din 34 de miniștri și secretari de stat, proveniți aproape în mod egal din lumea politică și societatea civilă.

Printre principalele personalități figurează Bambang Brodjonegoro, ministru al finanțelor, și Sofyan Djalil, ministru al dezvoltării economice, un post important în prima economie a Asiei de Sud-Est.

Fapt rar, președintele Joko Widodo — supranumit Jokowi — a consultat Comisia pentru eradicarea corupției (KPK) pentru lista ministeriabililor, asigurându-se că aceștia nu erau suspecți de corupție sau de amenințări potențiale, Jokowi făcându-și o prioritate din lupta împotriva corupției care a cangrenat țara.

Or, această puternică instituție, ale cărei investigații au dus deja la demisia mai multor miniștri din guvernele precedente, i-a recomandat lui Jokowi să nu numească o serie de personalități marcate cu roșu, după care președintele a decis să retragă de pe listă opt ministeriabili.

Primul președinte provenit dintr-un mediu modest și fără legături cu regimul ex-dictatorului Suharto (1967-1998), Jokowi a insistat duminică asupra necesității ca acest proces de numire a guvernanților să fie "prudent și meticulos".

Combaterea corupției "este o prioritate pentru că acest guvern va trebui să lucreze în viitorii cinci ani și vrem să alegem persoane ireproșabile, motiv pentru care am consultat KPK", a declarat el într-o conferință de presă.

Instalat în 20 octombrie, Jokowi a fost ales în iulie, cu peste 53% din voturi, devansându-l pe ex-generalul controversat Prabowo Subianto, fost ginere al lui Suharto. Foarte popular, Jokowi a promis numeroase reforme în această țară cu 250 milioane de locuitori, unde aproape 40% dintre ei trăiesc din mai puțin de 2 dolari pe zi.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...