Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Lavrov: Lansatoarele americane de rachete ce vor fi desfășurate în România și Polonia, interzise printr-un tratat internațional

Amplasarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa este un exemplu clar de măsuri unilaterale și de ignorare a intereselor altor state, a declarat - sâmbătă, la Conferința pentru securitate de la Munchen - ministrul rus Serghei Lavrov, subliniind că lansatoarele de rachete interceptoare ce urmează să fie desfășurate în curând de SUA în România și Polonia sunt interzise de Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune, relatează agenția de presă TASS.

Desfășurarea sistemului de apărare antirachetă comportă "un risc real pentru forțele ruse nucleare de descurajare, iar lansatoarele de rachete interceptoare pe care SUA intenționează să le amplaseze în curând în România și Polonia sunt interzise în mod expres de Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune", a insistat Lavrov.

"Orice acțiune care subminează stabilitatea strategică implică inevitabil măsuri de ripostă", a avertizat ministrul rus de externe, adăugând că în acest mod se aduc daune pe termen lung întregului sistem de tratate internaționale privind controlul armelor, a căror viabilitate depinde de factorul de apărare antirachetă.

"Proiectul apărării antirachetă este o dovadă clară a efectului puternic distructiv al măsurilor unilaterale în domeniul construcției militare, întrucât ele sunt contrare intereselor legitime ale altor state", a spus în continuare șeful diplomației ruse.

După cum menționa recent secretarul american al apărării, Chuck Hagel,"amplasarea de către SUA a unor elemente ale sistemului antirachetă în stadiile unu, doi și trei ale desfășurării adaptive și pe etape a sistemului antibalistic în Europa, inclusiv în România și Polonia, va acoperi întregul teritoriu al țărilor europene membre NATO către 2018".

Conform acordului încheiat de București și Washington, 24 de lansatoare de rachete interceptoare ar urma să fie amplasate la Deveselu, în județul Olt, lângă Caracal și la circa 220 km vest de București. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Dăncilă, huiduită și apărată de zeci de jandarmi, a fost ascunsă într-o vulcanizare auto din Novaci! Apo…

2 Info. Acesta este sondajul distribuit de Dragnea liderilor locali sâmbătă seara.

3 VIDEO Acum, în Piața Victoriei

4 ALERTĂ Jandarmi cu scuturi, ca la 10 august, aduși la mitingul PSD de la Târgoviște!

5 Șah-mat Rusia+PSD / ALDE

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Grasul ăsta joacă super fotbal!