Letonia are un nou președinte

Letonia are un nou președinte

Ministrul leton al apărării, Raimonds Vejonis, membru al partidului ecologist, a fost ales miercuri președinte al țării, cu voturile a 55 din cei 100 de membri ai parlamentului de la Riga, relatează AFP.

Raimonds Vejonis, în vârstă de 48 de ani, care poate revendica titlul de primul șef de stat ecologist din Uniunea Europeană, a declarat că 'va face tot posibilul pentru a continua să amelioreze securitatea Letoniei și bunăstarea țării în întregul ei'.

În calitate de ministru al apărării, el a avut poziții foarte ferme față de Rusia, ale cărei ambiții au provocat îngrijorare în întreaga regiune. El îi urmează în funcție lui Andris Berzins, ales în 2011 și care nu a mai candidat pentru un nou mandat.

Noul președinte, care a fost biolog înainte de a intra în politică, s-a născut în Rusia în apropiere de Pskov, unde tatăl său activa în armata sovietică.

Vejonis a fost numit în 2002 ministru al mediului, păstrând acest portofoliu în mai multe guverne ale coaliției, până în 2011. El a intrat în parlament în 2006 pe lista alianței populiste a Verzilor și Țăranilor, care cuprinde partidul ecologist al cărui membru este.

Numit ministru al apărării în ianuarie 2014, el a dat dovadă de foarte multă fermitate față de Rusia în contextul conflictului ucrainean.

Președintele Letoniei este comandant al forțelor armate, îl nominalizează pe prim-ministru și exercită oficiul de promulgare a legilor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Simple zvonuri?

2 Ea este avocata de 26 de ani care s-ar fi sinucis

3 VIDEO Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga

4 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești?

5 Scrisoarea asta nu poate fi adevărată! / Ce le-a scris judecătorilor o moldoveancă despre plăcerea sexului desco…