Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Obama semnează legea care interzice închiderea Guantanamo, dar nu renunță la idee

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a semnat miercuri, așa cum și-a luat angajamentul, marea lege privind apărarea pe 2016 care reînnoiește printre altele interdicția de a închide închisoarea Guantanamo, chiar dacă intenționează în continuare să pună capăt acestui capitol al istoriei americane, scrie AFP.

Congresul a adoptat în urmă cu peste două săptămâni acest text în care este menționată din nou interdicția ca, până la 31 decembrie 2016, Pentagonul să utilizeze fonduri pentru a transfera pe sol american deținuți din această închisoare. Consensul aproape total asupra acestei legi monumentale se explică prin faptul că ea autorizează ansamblul activităților privind apărarea pe anul bugetar 2016, Guantanamo fiind numai una dintre componente.

"Restricțiile înscrise în această lege privind Guantanamo sunt, cum am spus deja, nejustificate și contraproductive", a subliniat Barack Obama într-un comunicat în care explică demersul său.

"Menținerea acestui sit nu este în concordanță cu interesele națiunii și slăbește reputația noastră în lume", a adăugat el, apreciind că Congresul trebuie în cele din urmă să lucreze cu executivul pentru închiderea acestui centru de detenție.

Casa Albă lucrează la un nou plan — anunțat de multă vreme — pentru închiderea controversatei închisori, deschisă în urmă cu 13 ani pe insula Cuba după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Dacă, așa cum este de așteptat, se lovește din nou se opoziția congresmenilor, nu a exclus să recurgă la un eventual decret prezidențial. Chestiunea marjei exacte de manevră a președintelui american face obiectul unor intense speculații și s-ar putea afla în centrul unei intense lupte duse de juriști.

Barack Obama, care a reafirmat fără încetare această promisiune de campanie în cursul celor două mandate ale sale, consideră lipsit de sens "să cheltuiești trei milioane de dolari pe prizonier pentru a păstra o închisoare pe care lumea o condamnă și pe care teroriștii o utilizează pentru a recruta". AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Prima MUIE de la Orban! Exclude OUG în domeniul justiției dacă devine premier. La fel ca Dăncilă! Botnița proc…

2 11 posibile nume de miniştri din Guvernul Orban. Turcan nu intră în guvern

3 RISE Project detonează NUCLEARA! ADEVĂRUL despre Dan Barna!

4 Asta e de DNA! Cuc a ras luni toată conducerea CFR pentru că a refuzat să semneze ilegal contracte de peste un…

5 Scrisoare cutremurătoare către parlamentarii care au votat legea recursului compensatoriu: Vă consider părtaş…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima