Statul Islamic revendică tirurile sângeroase din apropierea unui sit turistic din Daghestan

Statul Islamic revendică tirurile sângeroase din apropierea unui sit turistic din Daghestan

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat tirurile de miercuri, soldate cu un mort și peste zece răniți, în apropierea unui sit turistic în Daghestan, republică rusă din Caucazul de Nord, informează Centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE, citat de AFP.

"Cu ajutorul lui Allah, luptătorii Califatului au reușit să atace angajați ai serviciilor de securitate rusești în orașul Derbent din sudul Daghestanului", potrivit unui mesaj atribuit SI și citat de SITE Intelligence Group. "Un ofițer al serviciilor de securitate a fost ucis și alții răniți. Mujahedinii califatului au revenit la baza lor fără pierderi", continuă mesajul.

Persoane neidentificate au deschis focul în cursul nopții de marți spre miercuri asupra unui grup de persoane în apropierea zidurilor fortăreței din Derbent, inclusă în 2003 printre monumentele Patrimoniului Mondial de către UNESCO, ucigând o persoană și rănind 11.

Potrivit unei surse intervievate de agenția publică RIA Novosti, autorii tirurilor — care au reușit să fugă — sunt trei combatanți originari din Derbent, recunoscuți deja ca responsabili ai unei serii de atacuri și, în special, că ar fi deschis focul la jumătatea lunii decembrie împotriva unor angajați ai Ministerului rus pentru Situații de Urgență.

O altă sursă indicase agențiilor ruse de presă că persoana decedată și cel puțin unul dintre răniți erau angajați ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB).

O operațiune antiteroristă a fost lansată în sudul Daghestanului, republică rusă la frontiera cu Cecenia, fief al islamiștilor extremiști unde au loc sporadic confruntări între insurgenți și forțele de ordine.

Cel puțin 118 persoane au fost ucise în Daghestan din ianuarie până în noiembrie în confruntări, potrivit portalului Kavkazski Uzel, care urmărește activitățile combatanților în Caucazul rusesc.

La sfârșitul lunii iunie, rebeliunea armată islamistă din Caucazul de Nord s-a afiliat grupării jihadiste Statul Islamic, potrivit unei înregistrări video postate on-line.

În octombrie, liderul Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al Qaida, a lansat un apel jihadiștilor din Caucaz să vină în ajutorul celor din Siria, lovind Rusia, a cărei armată a aerului efectuează de la sfârșitul lunii septembrie raiduri aeriene în această țară.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...