ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 7 DECEMBRIE

ȘTIRI DE WEEKEND - POLITICI INTERNAȚIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 7 DECEMBRIE

Politica dusă de Moscova creează dificultăți pentru un număr de țări din vecinătatea Uniunii Europene, a declarat cancelarul german Angela Merkel într-un interviu apărut duminică în presa germană.

"Cu /Republica/ Moldova, Georgia și Ucraina, avem trei țări din vecinătatea noastră estică care au semnat în mod suveran un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Rusia creează dificultăți acestor trei țări", a declarat dna Merkel. În același timp, cancelarul german a acuzat Rusia că "încearcă să mențină sub dependența ei economică și politică unele țări din vestul Balcanilor".

* Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU), aliata la guvernare a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul Angela Merkel, va dezbate o propunere ca imigranții care doresc să se stabilească în Germania să fie obligați să vorbească în limba germană și la ei acasă, potrivit unui document publicat de cotidianul Bild am Sonntag. "Cine dorește să trăiască aici pe termen lung trebuie să vorbească germană atât în locurile publice cât și acasă", se arată în textul difuzat. Toate partidele din spectrul politic german, inclusiv Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a cancelarului Merkel și Partidul Social-Democrat (SPD), au criticat însă inițiativa. Secretarul general al CDU, Peter Tauber, a declarat că limba vorbită în familie nu este treaba politicienilor, în timp ce omologul său din SPD, Yasmin Fahimi, a calificat propunerea drept "total absurdă".

* Reformele economice demarate în Franța și Italia sunt insuficiente, a apreciat cancelarul german Angela Merkel într-un interviu acordat cotidianului Die Welt, la o săptămână după ce Comisia Europeană a acordat acestor țări un ultim răgaz pentru a lua măsuri de reducere a datoriei publice și a deficitului bugetar. Executivul european "a stabilit un calendar în cadrul căruia Franța și Italia vor trebui să prezinte măsuri suplimentare", dar "le-a atras totodată în mod clar atenția că ce au propus până în prezent nu este de ajuns, lucru cu care sunt de acord", a subliniat șefa guvernului de la Berlin în interviul menționat. Reacția ei survine cu două zile înaintea așteptatei sale realegeri la conducere Uniunii Creștin-Democrate (CDU), cu ocazia congresului acestei formațiuni.

* Președintele rus Vladimir Putin a avut convorbiri telefonice cu omologul său sârb Tomislav Nikolic și cu premierul ungar Viktor Orban, în cadrul cărora a discutat perspectivele de cooperare în domeniul energetic după abandonarea proiectului South Stream, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului, într-un scurt comunicat fără a oferi însă alte detalii. Vladimir Putin a anunțat la 1 decembrie că Rusia nu poate continua proiectul South Stream din cauza poziției ostile a Uniunii Europene. Premierul ungar Viktor Orban a acuzat ulterior UE de a fi provocat eșuarea proiectului, iar premierul sârb Aleksandar Vucic s-a declarat dezamăgit după anunțul făcut de președintele Putin, subliniind că realizarea proiectului South Stream ar fi asigurat o mai mare securitate energetică pentru Serbia

* Șase deținuți de la Guantanamo — patru sirieni, un palestinian și un tunisian — , au fost transferați în Uruguay de la închisoarea americană unde au rămas 136 de persoane, a anunțat Pentagonul. Din cei 136 de deținuți rămași la Guantanamo, majoritatea nu au fost nici inculpați, nici judecați, 66 fiind considerați de către administrațiile succesive ale lui George W. Bush și Barack Obama persoane ce pot fi eliberate. Acest nou transfer intervine după ce șapte deținuți au fost eliberați în noiembrie, în contexul în care Barack Obama s-a angajat în repetate rânduri să închidă centrul de detenție controversat, înainte de încheierea mandatului său, în ianuarie 2017.

* Autoritățile saudite au anunțat duminică arestarea pe teritoriul regatului a 135 de suspecți, între care 26 de cetățeni străini, pentru acțiuni legate de 'terorism'. Suspecții aparțin 'unor grupări suspecte (...) pe care terorismul le-a unit' și arestarea lor a fost făcută în urma 'tentativelor repetate de a submina securitatea și stabilitatea patriei', a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului saudit de Interne. Potrivit acestuia, 40 din acești suspecți s-au aflat 'în zone de conflict, s-au raliat la grupări extremiste și au fost instruiți în mânuirea armelor, înainte de a reveni în regat pentru a destabiliza țara'.

* Regina Fabiola a Belgiei, care a încetat din viață vineri, la vârsta de 86 de ani, a decis să-și doneze întreaga avere unei organizații fără scop lucrativ pentru a-i ajuta pe cei nevoiași, scrie ediția electronică a cotidianului Le Soir. Publicația belgiană face referire la testamentul scris de regină după ce aceasta a vrut inițial să-și lase bunurile nepoților ca moștenire prin intermediul unei fundații pe care a creat-o special pentru ca aceștia să se poată sustrage de la plata taxelor de succesiune. Asociația caritabilă ce îi va prelua averea a fost fondată în anul 1960 cu prilejul căsătoriei reginei Fabiola cu regele Baudouin, decedat în 1993.

* La Muzeul memorial al localității românești Uzdin din Serbia au fost expuse duminică aproximativ 80 de catrințe, vechimea acestora fiind apreciată de specialiști la peste 300 de ani. Directorul instituției, Vasile Barbu, a declarat pentru AGERPRES că obiectele de îmbrăcăminte expuse, piese componente ale portului național al femeilor, fac parte din lăzile cu zestre ale familiilor românești din partea de vest a Serbiei. El a subliniat că meșteșugul țesutului catrințelor s-a pierdut în Balcani în urmă cu peste 50 de ani, cele prezentate în expoziție fiind salvate de cei care au avut ideea înființării muzeului. ''Toate acestea fac parte din memoria noastră colectivă. Am reușit să le salvăm, să alcătuim o colecție și să o arătăm celor care încă mai poartă în suflet, ascuns, nostalgia satului de altădată'', a mărturisit Vasile Barbu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa