Suedia confirmă prezența unui submarin străin în apele sale teritoriale

Suedia confirmă prezența unui submarin străin în apele sale teritoriale

Stockholmul a confirmat, vineri, prezența unui submarin străin în apele sale teritoriale, asigurând că Suedia își va întări capacitățile pentru a contracara asemenea incursiuni, informează AFP.

'Putem confirma că un submarin de talie mică se afla în apele teritoriale suedeze (...) Am putut observa acest lucru cu ajutorul propriilor noștri captatori', a precizat șeful statului major suedez, Sverker Goranson, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu premierul Suediei, Stefan Lofven.

'Nu știm cine este responsabil de această încălcare (a spațiului maritim), însă vreau să le spun foarte clar: aceasta este absolut inacceptabil, nu dorim niciun fel de activitate a unor servicii de securitate (străine) în apele noastre teritoriale. Ne-am întărit capacitățile pentru căutarea și identificarea celor care desfășoară misiuni ilegale în apele noastre, pe teritoriul suedez', a atenționat Löfven, subliniind că suedezii 'își vor apăra integritatea teritorială cu toate mijloacele disponibile'.

Potrivit AFP, aceasta este una dintre primele dăți când forțele armate suedeze sunt capabile să aducă dovezi cu privire la violarea teritoriului lor.

'Este senzațional. Timp de zece ani, în timpul războiului rece, am vânat aceste submarine într-un mod obsesiv, fără a reuși nimic', a amintit, pentru agenția suedeză TT, un specialist în politică de apărare și de securitate, Tomas Ries.

În perioada 17-24 octombrie, Suedia a declanșat o operațiune de anvergură pentru a găsi în Marea Baltică și în arhipelagul Stockholm un eventual submarin, presupus rusesc.

Stockholmul a desfășurat peste 200 de oameni, nave și dragori de mine, într-o operațiune care amintea de anii 1980, când Uniunea Sovietică era în mod regulat suspectată că explora împrejurimile bazelor navale suedeze din Marea Baltică.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu