Suedia confirmă prezența unui submarin străin în apele sale teritoriale

Stockholmul a confirmat, vineri, prezența unui submarin străin în apele sale teritoriale, asigurând că Suedia își va întări capacitățile pentru a contracara asemenea incursiuni, informează AFP.

'Putem confirma că un submarin de talie mică se afla în apele teritoriale suedeze (...) Am putut observa acest lucru cu ajutorul propriilor noștri captatori', a precizat șeful statului major suedez, Sverker Goranson, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu premierul Suediei, Stefan Lofven.

'Nu știm cine este responsabil de această încălcare (a spațiului maritim), însă vreau să le spun foarte clar: aceasta este absolut inacceptabil, nu dorim niciun fel de activitate a unor servicii de securitate (străine) în apele noastre teritoriale. Ne-am întărit capacitățile pentru căutarea și identificarea celor care desfășoară misiuni ilegale în apele noastre, pe teritoriul suedez', a atenționat Löfven, subliniind că suedezii 'își vor apăra integritatea teritorială cu toate mijloacele disponibile'.

Potrivit AFP, aceasta este una dintre primele dăți când forțele armate suedeze sunt capabile să aducă dovezi cu privire la violarea teritoriului lor.

'Este senzațional. Timp de zece ani, în timpul războiului rece, am vânat aceste submarine într-un mod obsesiv, fără a reuși nimic', a amintit, pentru agenția suedeză TT, un specialist în politică de apărare și de securitate, Tomas Ries.

În perioada 17-24 octombrie, Suedia a declanșat o operațiune de anvergură pentru a găsi în Marea Baltică și în arhipelagul Stockholm un eventual submarin, presupus rusesc.

Stockholmul a desfășurat peste 200 de oameni, nave și dragori de mine, într-o operațiune care amintea de anii 1980, când Uniunea Sovietică era în mod regulat suspectată că explora împrejurimile bazelor navale suedeze din Marea Baltică.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou