Ucraina: Papa Francisc îi cere lui Vladimir Putin un "efort sincer" pentru pace

Papa Francisc l-a îndemnat miercuri pe președintele rus, Vladimir Putin, să depună "un efort sincer" pentru pace și a cerut aplicarea integrală a acordului de la Minsk "de către toate părțile" din Ucraina, a informat un comunicat la Vaticanului, preluat de AFP.

"Sfântul Părinte a afirmat că trebuie un efort important și sincer pentru a realiza pacea (în Ucraina). S-a convenit asupra importanței de a construi un climat de dialog și ca toate părțile părțile să se angajeze în punerea în aplicare a acordului de la Minsk", a precizat comunicatul la sfârșitul întrevederii dintre președintele rus și Suveranul Pontif, a doua după mai puțin de doi ani.

Președintele Vladimir Putin a fost primit miercuri la Vatican, timp de 50 de minute, de Papa Francisc, în prezența interpreților.

Discuțiile s-au concentrat asupra Ucrainei și a situației din Orientul Mijlociu, a menționat Vaticanul.

Papa și liderul de la Kremlin au subliniat că în Orientul Mijlociu trebuie să se asigure "condițiile necesare pentru traiul tuturor membrilor societății, inclusiv minoritățile religioase și, în special, creștinii".

Suveranul Pontif a apărut serios și abia zâmbind, chiar dacă atmosfera a părut mai destinsă la finalul întrevederii.

Președintele rus a ajuns cu peste o oră întârziere față de programul anunțat, după vizita sa la Milano unde s-a întâlnit cu premierul italian, Matteo Renzi.

Vladimir Putin a avut o primă întrevedere cu Papa Francisc în noiembrie 2013.

Sfântul Scaun și Papa le-au adresat constant ucrainenilor apeluri la reconciliere și la încetarea războiului între "frați" creștini.

Vaticanul a rămas însă prudent în această criză. Papa Francisc a fost criticat sever la Kiev de greco-catolici pentru reținerea sa în a condamna direct politica rusă în Ucraina.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum se stă. Ultimele cifre și calcule din taberele principalelelor partide

2 Se întoarce foaia? Gunoiul care l-a înregistrat pe Nicușor Dan, chemat de procurori cu înregistrările difuzate…

3 Sindile, audiat la DNA! În vârstă de 42 de ani, șeful jandarmilor la represiunea din 10 august s-a pensionat p…

4 CTP / Nu votez cu madam Cârnat

5 ULTIMA ORĂ Dorinel Umbrărescu va construi și drumul expres Brăila-Galați, după ce a câștigat contractul de 371…