Cercetătorii desfiinţează miturile despre inteligenţa blondelor

Cercetătorii desfiinţează miturile despre inteligenţa blondelor

Blondele sunt de mult timp subiectul glumelor pe seama nivelului de inteligenţă, însă ultimele cercetări au infirmat stereotipurile aplicate în cazul lor.

Potrivit ultimelor cercetări, culoarea părului depinde de o singură literă a codului genetic, notează dailymail.co.uk. Schimbând o singură “literă” din codul genetic, brunetele ar deveni blonde fără ca acest lucru să le afecteze inteligenţa, după cum susţin cercetătorii de la Universitatea Stanford, din California, citaţi de Mediafax.

Conform materialului publicat de Mediafax, studiul demonstrează că nu există absolut nicio legătură între culoarea părului şi alte trăsături ale unei persoane, infirmând mitul nivelului scăzut de inteligenţă al blondelor.

“Mecanismul genetic care determină culoare părului nu afectează caracteristicile celorlalte părţi ale corpului. Este un bun exemplu de abordare superficială”, susţine profesorul David Kingsley.

Cercetătorii au mai descoperit că gena responsabilă de apariţia părului blond nu are legătură cu o anumită culoare a ochilor, astfel că ochii albaştri şi părul blond nu sunt asociate genetic.

Experimentele făcute pe şoareci de laborator au evidenţiat existenţa unui factor declanşator responsabil de apariţia unei blăni mai deschisă la culoare.

Factorul declanşator afectează activitatea unei gene numite ligandul Kit (KITLG), cunoscută pentru legătura sa cu o anumită culoare a părului. Activitatea genei este redusă cu 20 la sută în cazul persoanelor blonde.

“Este un bun exemplu al modului în care micile reglaje sunt determinante în cazul apariţiei anumitor trăsături”, explică Dr. Kingsley, al cărui studiu a fost publicat în revista Nature Genetics.

Multe alte elemente determinante sunt conţinute în AND-ul ce înconjoară gena KITLG, potrivit cercetătorului. Această genă nu este responsabilă doar cu dezvoltarea celulelor care produc pigmenţi, ci îndeplineşte şi alte roluri. Ea influenţează comportamentul celulelor stem din sânge, precursorilor spermei sau ovulelor, dar şi al sinapselor neuronale.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea i-a „spart mațele” lui Bendeac!

2 Așa arată sfidarea României...

3 „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

4 Priviți ce urgie e în Marea Britanie! Meteorologi: Condițiile sunt "terifiante"

5 România are 18 miliardari, cu 7 mai mulți decât anul trecut