Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Specialiștii anticipează o secetă fără precedent în centrul și sud-vestul SUA în acest secol

Marile câmpii din SUA vor cunoaște probabil în secolul 21 secete mai grave decât cele care au avut loc în ultimul mileniu, punându-i în pericol pe locuitorii din aceste zone, au avertizat oamenii de știință americani care au efectuat simulări pe 17 modele informatice ale schimbărilor climatice din America de Nord, informează AFP.

Cercetătorii au reconstituit climatul pentru o perioadă neobișnuit de caldă și uscată din secolul al XII-lea și al XIII-lea, cu ajutorul cercurilor de pe trunchiurile copacilor bătrâni, a explicat Toby Ault, climatolog la Universitatea Cornell, din statul New York, acesta fiind unul dintre principalii autori ai lucrării prezentate la Conferința anuală a Asociației Americane pentru Progresul Științei (AAAS) reunită în aceasta săptămână, la San Jose, California.

"Am fost foarte surprins de modul în care aceste zone vor fi probabil în viitor foarte uscate", a adăugat el. Potrivit opiniei sale, "aceste super-secete sunt asemănătoare unui dezastru natural în mișcare lentă" și merită aceeași mobilizare ca pentru alte dezastre naturale.

Climatologii au atras atenția că a devenit clar că schimbările climatice au exacerbat seceta actuală din centrul și sud-vestul Statelor Unite ale Americii.

Potrivit acestora, rezultatele acestei noi cercetări sugerează că aceste zone vor cunoaște în viitor perioade prelungite de secetă, care vor fi mult mai severe și chiar mai fierbinți decât mega-seceta din secolele al XII-lea și al XIII-lea numită "anomalia climatică medievală".


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevăratul sondaj pentru Dăncilă și PSD! Gâdea și Antena 3, preș la picioarele lui Iohannis după întâlnirea cu…

2 SCANDAL în PSD! Dăncilă a negociat cu frații Ciocan preluarea organizației de la Olt! Stănescu a aflat și a lu…

3 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

4 „Scheleții” USL! Anchetă DNA, cu sprijinul OLAF, privind comisioane de milioane de euro care au mers și la cam…

5 Marte, pământ românesc! Norica Nicolai susține că ALDE a obținut 15% la alegeri, dar a fost furată: Oamenii îm…

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I