Specialiștii anticipează o secetă fără precedent în centrul și sud-vestul SUA în acest secol

Marile câmpii din SUA vor cunoaște probabil în secolul 21 secete mai grave decât cele care au avut loc în ultimul mileniu, punându-i în pericol pe locuitorii din aceste zone, au avertizat oamenii de știință americani care au efectuat simulări pe 17 modele informatice ale schimbărilor climatice din America de Nord, informează AFP.

Cercetătorii au reconstituit climatul pentru o perioadă neobișnuit de caldă și uscată din secolul al XII-lea și al XIII-lea, cu ajutorul cercurilor de pe trunchiurile copacilor bătrâni, a explicat Toby Ault, climatolog la Universitatea Cornell, din statul New York, acesta fiind unul dintre principalii autori ai lucrării prezentate la Conferința anuală a Asociației Americane pentru Progresul Științei (AAAS) reunită în aceasta săptămână, la San Jose, California.

"Am fost foarte surprins de modul în care aceste zone vor fi probabil în viitor foarte uscate", a adăugat el. Potrivit opiniei sale, "aceste super-secete sunt asemănătoare unui dezastru natural în mișcare lentă" și merită aceeași mobilizare ca pentru alte dezastre naturale.

Climatologii au atras atenția că a devenit clar că schimbările climatice au exacerbat seceta actuală din centrul și sud-vestul Statelor Unite ale Americii.

Potrivit acestora, rezultatele acestei noi cercetări sugerează că aceste zone vor cunoaște în viitor perioade prelungite de secetă, care vor fi mult mai severe și chiar mai fierbinți decât mega-seceta din secolele al XII-lea și al XIII-lea numită "anomalia climatică medievală".


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

2 Ți se face silă / O procuroare PSD din Oravița a dat în judecată statul pentru diurna primită în weekend și în c…

3 Mafia PSD / RISE Project anunță că lui Codrin Ștefănescu i-a intrat în conturi și ultima tranșă din tunul de 2 m…

4 Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă și a lui Victor Ponta, surprinsă când vindea petarde la tarabă / Ăștia au îm…

5 Un român din Austria şi-a măcelărit soţia din gelozie

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă