PSD pune pe butuci cel mai mare complex energetic din ţară/CE Oltenia este condus de un cercetat penal şi de prietena lui Ponta, fata lăutarului Porumbel

PSD pune pe butuci cel mai mare complex energetic din ţară/CE Oltenia este condus de un cercetat penal şi de prietena lui Ponta, fata lăutarului Porumbel

Cel mai mare complex energetic din ţară este sufocat de PSD

Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, cu sediul în Tg Jiu este în pragul insolvenţei. Situaţia celor 19.000 de angajaţi care vor trebui să plece acasă fără plăţi compensatorii se datorează managementului defectuos numit de PSD. Directorul general Dan Laurentiu Ciurel, fost vicepreşedinte al filialei Gorj a PSD, a fost numit cu mare tam-tam la cârma acestui colos pe motiv că ar fi specialist străin. Alegerea de tot râsul n-a avut nici o treabă cu performanţele manageriale ale personajului ci doar cu faptul că atunci când a fost, pentru scurt timp, director la fostul Complex Energetic Rovinari i-a atribuit contractul de consultanţă juridică Casei de avocatura a prietenului lui Ponta, Dan Şova. Casă la care era asociat şi actualul premier. Ciurel a fost plantat în fruntea colosului doar pentru faptul că personajul ar avea cetăţenie australiană obţinută în urmă cu mai mulţi ani cînd fugărea cangurii pe paşunile australiene. Firma care a făcut un simulacru de recrutare, pentru imensa suma de 200.000 de euro, a ,,căutat'' managerul în toata lumea. În realitate el îşi aştepta liniştit firmanul de numire în sediul PSD. Unde îşi făcea veacul alături de nelipsitul său companion şi protector Ion Răuţ. Un securist vechi şi de funte pe care, atunci cand a ajuns manager, Ciurel l-a numit şef de cadre, adica director de resurse umane. Iar acum îl plăteşte, din luna aprilie, pe funcţia de director de divizie pază şi protecţie. Divizie care figurează doar ca proiect dar pentru şefia căreia Răuţ încaseză peste o suta de milioane de lei vechi în fiecare lună. 

Ponta îl anunţa pe Ciurel manager privat înainte ca firma angajată de guvern să finalizeze selecţia

După centralizarea câtorva sute de CV-uri trimise din toată lumea de candidaţi la postul de manager al Complexului Energetic Oltenia, Loreda Dragomir-Theodorescu, country manager pentru România şi Bulgaria în cadrul Kienbaum, firma care se ocupa de recrutare, a declarat public că cel mai impresionant CV aparţine unui german. Aceste cuvinte nu i-au picat deloc bine premierului, care a replicat tranşant, ignorând că guvernul plăteşte 250.000 euro pentru ca o structură specializată, nu el, să stabilească cine este cel mai bun manager privat, şi a anunţat că Ciurel rămâne în fruntea Complexului Energetic Oltenia, ca manager privat: „La Complexul Energetic Oltenia, dacă managementul este performant, nu merg pe altă soluţie. Nu mă obligă nimeni, nici FMI şi nici altcineva, să pun străini. O să pun manager străin sau manageri privaţi la companiile care sunt pe pierdere şi pe care nu sunt în stare să le restructurez eu însumi, dar la o companie care e pe profit, de ce să fac acest lucru? Trebuie să fii străin ca să fii bun manager? Sunt şi români care sunt foarte buni manageri în companii din America sau din Marea Britanie. În România nu pot fi manageri? Unde constatăm că nu reuşim să avem un management românesc public performant, mergem pe acea soluţie“. Din păcate, Ponta s-a contrazis singur la finalul aceleiaşi declaraţii publice: “Eu am discutat de multe ori cu cei de la FMI şi mi-au spus că nu trebuie să punem manageri privaţi, ci să punem manageri performanţi şi nepolitici”.

Fiica şefului lăutarilor gorjeni, altă numire-şoc în conducerea CEO

FMI ceruse imperativ ca, până la sfârşitul lunii septembrie 2012, Complexul Energetic Oltenia să aibă manager privat. Termenul nu a fost respectat. În schimb, opinia publică din Gorj a fost şocată, la acel moment, să afle că în consiliul de supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, structură ce-l controlează inclusiv pe Ciurel, a fost numită, tot politic, fiica consilierului judeţean PSD Gheorghe Porumbel, totodată director al Ansamblului “Doina Gorjului”, taraful electoral favorit al partidului care conduce de 23 de ani judeţul adoptiv al lui Ponta. Cum “tânăra vlăstară” Georgiana Porumbel nu lucrase anterior niciun minut în minerit sau energie, chiar tatăl ei a făcut cunoscut argumentul suprem ce a stat la baza şocantei promovări: “Fiica mea a lucrat la o companie privată ce funcţionează pe bază de curent produs chiar de Complexul Energetic Oltenia, deci are experienţă”.

 În fapt, această tânără este o cunoştinţă mai veche a premierului Ponta, din perioada în care amândoi activau în cadrul Tineretului Social Democrat.

Comunicatul DNA privind urmărirea penală a lui Dan Şova în cazul Turceni

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:
CRISTEA DUMITRU, la data faptelor director general și ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată;
ȘOVA DAN-COMAN, la data faptelor reprezentant legal al SCA „Șova și Asociații”, în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

1. În legătură cu faptele reținute în sarcina suspectului Cristea Dumitru:

- în calitate de director general și ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni CET, suspectul Cristea Dumitru a încheiat cu SCA „Șova și Asociații”, la data de 23 iulie 2007, un contract de asistență juridică și la data de 29 decembrie 2007, un act adițional la acel contract, prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice și a celor privind buna gestiune financiară, astfel încât SCA „Șova și Asociații” a reprezentat CER în litigii de drept comun, conduită care a prejudiciat CET cu suma de 644.075,60 lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către SCA „Șova și Asociații”.
- în calitate de director general și ordonator de credite al CET, a încheiat în data de 1 noiembrie 2007, un act adițional (pentru reprezentarea în litigiul CET vs. Electrica), la contractul de asistență juridică din 23 iulie 2007, prin încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, cu SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 lei corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.
- în calitate de director general și ordonator de credite al CET, a încheiat la data de 13 februarie 2008, un alt contract de asistență juridică cu SCA „Șova și Asociații” (relativ la litigiul CET vs. ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA), prin încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, contract în urma căruia CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.
- în calitate de director general al CET, în data de 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și prin nerespectarea dispozițiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei și Comerțului, a încheiat cu ICM o tranzacție prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 lei în termen de cinci ani, conduită infracțională în urma căreia CET a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 47.505.713,13 lei, lichidatorului judiciar
- în calitate de director general al CET, în data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație, a încheiat cu reprezentanții Electrica, tranzacția relativă la obiectul unui litigiu comercial (CET vs. Electrica), tranzacție prin care CET a fost prejudiciat cu suma totală de 20.565.468,10 lei, reprezentând penalitățile de întârziere la plata energiei electrice la care s-a renunțat (20.222.761,10 lei) și jumătate din taxa de timbru achitată (342.707 lei), corelativ obținerii unui folos necuvenit de către Electrica în cuantum egal cu suma la care s-a renunțat, mai puțin jumătate din taxa de timbru (342.707 lei).

Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Turceni (CET) prin activitățile descrise se ridică la suma de peste 71 milioane lei.

2. În legătură cu faptele reținute în sarcina suspectului Șova Dan-Coman,

- În perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes).
- În perioada 2 octombrie – 1 noiembrie 2007, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și Electrica, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adițional la contractul de asistență juridică; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului act adițional, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes).
- În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

Suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA „Șova și Asociații”, ca urmare a contractelor de asistență juridică încheiate cu cele două complexe energetice, Turceni și Rovinari, este estimată la valoarea de 3.455.754 lei.

Persoanelor sus menționate li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Comunicatul DNA privind urmărirea penală a lui Laurenţiu Ciurel în cazul Turceni

În completarea comunicatului nr. 1194 din data de 13 august 2014, privind presupuse acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:
CIUREL LAURENȚIU-DAN, la data faptelor având succesiv calitatea de director la Direcția Investiții (21.03.2007) și ulterior director general și ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), în sarcina căruia s-au reținut trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din care una în formă continuată

În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

- în calitate de director la Direcția Investiții din cadrul Complexului Energetic Rovinari, la data de 21 martie 2007, suspectul Ciurel Laurențiu-Dan a întreprins demersuri în vederea încheierii, cu SCA „Șova și Asociații”, a unui contract de asistență juridică denumit „Consultanță juridică pentru încheierea contractelor de finanțare și execuție a instalațiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 și 6 Rovinari”. Ulterior, în calitate de director general și ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari, respectiv la data de 3 septembrie 2007, a semnat un act adițional la contractul inițial prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 200.000 lei, la data de 19 decembrie 2007 , a semnat un al doilea act adițional prin care s-a suplimentat valoarea contractului cu suma de 711.240 lei și la data de 22 decembrie 2008 a semnat un al treilea act adițional prin care s-a suplimentat valoarea aceluiași contract cu suma de 310.000 lei. Actele respective au fost încheiate cu încălcarea dispozițiilor în legătură cu buna gestiune financiară, contracte în urma cărora, SCA „Șova și Asociații” a reprezentat Complexul Rovinari în litigii de drept comun, străine serviciului de asistență juridică în cadrul proiectului de desulfurare în virtutea căruia au fost încheiate. Ca urmare a acestor activități, Complexul Energetic Rovinari (CER) a fost prejudiciat cu suma de aproximativ un milion lei, prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către SCA „Șova și Asociații”.

- în calitate de director general și ordonator de credite al CER, suspectul Ciurel Laurențiu-Dan a încheiat la data de 14 februarie 2008, un alt contract de asistență, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, cu încălcarea dispozițiilor privind buna gestiune financiară, cu SCA „Șova și Asociații”. În urma încheierii acestui contract, CER a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA „Șova și Asociații”.

- în calitate de director general al CER, la data de 19 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și prin nerespectarea dispozițiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei și Comerțului, suspectul Ciurel Laurențiu-Dan a încheiat cu ICM o tranzacție prin care CER se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani, conduită infracțională în urma căreia CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 82.139.822 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit de către lichidatorul judiciar.

Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Rovinari (CER) prin activitățile descrise se ridică la aproximativ 84 milioane lei.

Persoanei sus menționate i s-au adus la cunoștință calitatea de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...