Macovei i-a trimis lui Iohannis proiectul de lege privind înființarea unui partid politic cu 3 membri

Macovei i-a trimis lui Iohannis proiectul de lege privind înființarea unui partid politic cu 3 membri

Europarlamentarul Monica Macovei i-a trimis, miercuri, președintelui ales Klaus Iohannis o scrisoare cu rugămintea să solicite Parlamentului adoptarea, până la sfârșitul lunii decembrie, a proiectului de lege privind liberalizarea vieții politice, care permite înființarea partidelor politice cu minimum trei membri.

"Astăzi, vă rog să solicitați Parlamentului adoptarea, până la sfârșitul lunii decembrie 2014, a proiectului de lege privind liberalizarea vieții politice, pe care vi-l trimit atașat și care va permite înființarea partidelor politice cu minim trei membri, așa cum este în majoritatea țărilor europene. De asemenea, vă rog să solicitați Parlamentului adoptarea, până la sfârșitul lui februarie 2015, a unei legi care să permită "votul la distanță" — electronic și prin corespondență — pentru toți românii din țară și străinătate", precizează Monica Macovei, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

Fosta candidată la Președinție mai precizează că aceste puncte au făcut obiectul "Acordului pentru salvarea statului de drept și a democrației în România", acceptat public și semnat de Klaus Iohannis înainte de cel de-al doilea tur al al alegerilor prezidențiale.

"Prezentul proiect de lege propune o reducere a numărului de membri fondatori necesari pentru înființarea unui partid politic de la 25.000 la trei membri, fără condiționare geografică, pentru liberalizarea vieții politice și în România, care acum se află în contradicție cu legislația majorității țărilor europene, în care înființarea unui partid se face cu trei membri", se arată în expunerea de motive a proiectului în cauză.

În România, pentru înființarea unui partid politic, Legea nr. 14/2003 a partidelor politice prevede obligația strângerii a cel puțin 25.000 de semnături ale membrilor fondatori, domiciliați în cel puțin 18 județe și municipiul București, dar nu mai puțin de 700 de persoane pentru fiecare județ și municipiul București, potrivit documentului citat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

3 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

4 Noua Eră / Articol halucinant în Scientific American: Cavalerii Jedi reprezintă „masculinitatea toxică”

5 Germania virează la stânga? / Berlinezii au votat pentru exproprierea marilor proprietari de locuințe