Grecia – România, duminică, 21.45, TVR 1: Marica şi Raţ se luptă cu recordurile şi îşi dispută banderola de căpitan

Grecia – România, duminică, 21.45, TVR 1: Marica şi Raţ se luptă cu recordurile şi îşi dispută banderola de căpitan

Pe lângă dorinţa de a califica România la Europeanul din 2016, Ciprian Marica şi Răzvan Raţ au obiective suplimentare în preliminariile care începduminică la Atena. Primul vrea să urce în topul golgheterilor naţionalei, iar al doilea vizează suta de selecţii sub tricolor.
Aflaţi la egalitate pe primul loc în clasamentul marcatorilor din toate timpurile la prima reprezentativă, Gică Hagi şi Adi Mutu simt în spate răsuflarea caldă a lui Ciprian Marica. Deşi se găseşte în prezent la 11 goluri de cei doi menţionaţi mai sus, Marica are de partea sa vârsta (28 de ani) şi faptul că e un titular incontestabil în atacul actualei naţionale, fiind şi unul dintre jucătorii preferaţi ai selecţionerului Piţurcă. Dacă va marca cel puţin o dată contra Greciei, Marica va urca pe locul al patrulea în ierarhia all-time a golgheterilor, la egalitate cu Viorel Moldovan, autor a 25 de goluri. Până la recordul deţinut de cuplul Hagi – Mutu n-ar mai rămâne decât 10 reuşite, o provocare la îndemâna vârfului de la Konyaspor în următorii ani. Marele regret al lui Marica rămâne deocamdată faptul că n-a reuşit să marcheze la un turneu final de campionat european sau mondial, aşa cum au făcut-o atât Hagi cât şi Mutu.
Un alt internaţional care se poate bucura după meciul cu Grecia, indiferent de rezultat, este Răzvan Raţ. Dacă va intra pe teren, fundaşul stânga va bifa a 98-a prezenţă la naţională, o realizare care nu e la îndemâna oricui. De altfel, Raţ e al cincilea cel mai selecţionat jucător din istorie, după Dorinel Munteanu, Hagi, Gică Popescu şi Bölöni, urmând să ia startul în cea de-a şaptea campanie de calificare la un turneu final, începând cu cea pentru Euro 2004. Cum Răzvan Raţ are deja 33 de ani, e greu de crezut că poate pune în pericol recordul de 134 de selecţii al lui Dorinel Munteanu. Jucătorul formaţiei elene PAOK Salonic s-ar mulţumi însă cu atingerea bornei de 100 de meciuri jucate la naţională, care se poate produce chiar în această toamnă. Performanţa lui ar fi recunoscută şi de forul european, UEFA răsplătindu-i cu o plachetă omagială pe toţi fotbaliştii care bifează suta de partide în tricoul ţării de provenienţă.


Topul golgheterilor
1. Adrian Mutu 35
Gică Hagi 35
3. Iuliu Bodola 31
4. Viorel Moldovan 25
5. Ciprian Marica 24

Topul selecţiilor
1. Dorinel Munteanu 134
2. Gică Hagi 124
3. Gică Popescu 115
4. Ladislau Bölöni 102
5. Răzvan Raţ 97


Se „bat” şi pentru banderolă
Ciprian Marica şi Răzvan Raţ concurează pentru onoranta postură de căpitan al echipei naţionale. În ultimii ani, banderola a migrat pe la mai mulţi jucători (Chiricheş, Marica, Raţ, Lobonţ şi Goian), România neavând în acest moment un căpitan cert. Duminică, la Pireu, se pare că Victor Piţurcă îl va responzabiliza pe Marica, în calitate de principală armă ofensivă, în ciuda faptului că experienţa e de partea lui Raţ.

Tricolorii sunt deja la Atena
Delegaţia României a plecat vineri după-amiază din ţară, de la Aeroportul Otopeni, sosind în capitala Greciei în cursul serii. Sâmbătă la prânz, începând cu ora 11.30, Victor Piţurcă va conduce antrenamentul oficial, după care se va decide în mare parte şi asupra formulei de echipă pe care o va alinia duminică seara. Meciul se va juca pe arena „Karaiskakis” într-o atmosferă dezolantă, fără spectatori, Grecia fiind sancţionată de UEFA pentru nişte incidente mai vechi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...