Duicu i-a spus şefului IPJ Mehedinţi că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, MAI şi a şefului IGPR

Duicu i-a spus şefului IPJ Mehedinţi că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, MAI şi a şefului IGPR

Preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, i-ar fi spus şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, unor funcţionari din conducerea MAI şi a şefului IGPR şi că îi poate determina să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, potrivit DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat joi, într-un comunicat de presă, că procurorii Secţiei de combaterea infracţiunilor de corupţie au început urmărirea penală în cazul lui Ioan Adrian Duiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi două infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

În aceeaşi cauză este urmărit penal şi Constantin Stefan Ponea, inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi, pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

De asemenea, omul de afaceri Constantin Popescu, preşedintele organizaţiei municipale Orşova a Partidului Social Democrat, este urmărit penal pentru folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, a precizat DNA.

Duicu a impus primarilor din Mehedinţi să plătească pentru "urări" difuzate la televiziunile sale

Preşedintele CJ Mehedinţi a impus, prin intermediari, tuturor primarilor din Mehedinţi să plătească fiecare 600 de lei, înaintea sărbătorilor de iarnă, pentru "urări" care aveau să fie difuzate ca anunţuri scrise pe "burtiera" ecranului, la două posturi TV controlate de Adrian Duicu , potrivit DNA.

Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, în luna decembrie 2013, înaintea sărbătorilor de iarnă, Adrian Duicu şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa ca preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi şi preşedinte al PSD Mehedinţi pentru a obţine foloase necuvenite pentru două societăţi comerciale care operează, fiecare dintre ele, câte un post local de televiziune, "societăţi comerciale controlate în fapt de Duicu Ioan-Adrian".

"Folosul necuvenit obţinut de cele două societăţi comerciale a constat în sumele de bani (aproximativ 60.000 lei) obţinute ca urmare a faptului că Duicu Ioan-Adrian a impus, prin intermediari, tuturor primarilor şi tuturor funcţionarilor publici cu funcţii de conducere de pe raza judeţului Mehedinţi, să plătească contravaloarea unor «urări» care aveau să fie difuzate (sub forma unor anunţuri scrise pe «burtiera» ecranului) la cele două posturi de televiziune. Concret, fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de «urări» a trebuit să plătească suma de 600 lei", au scris procurorii în documentul citat.

Ulterior, în 16 ianuarie 2014 şi în zilele următoare, Adrian Duicu i-ar fi solicitat unui director al unui post de televiziune locală, controlat în fapt de el, să determine alte persoane să-i ofere unei asistente de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mehedinţi o sumă de bani, în schimbul eliberării unei adeverinţe medicale şi, totodată, să filmeze cu o cameră ascunsă momentul în care asistenta ar fi primit banii.

"Persoanele instigate au încercat să îi dea asistentei suma de bani în vederea eliberării unei adeverinţe medicale, însă aceasta a refuzat să primească banii", au precizat procurorii.

Duicu mai este acuzat de procurori DNA că, în perioada mai - septembrie 2013, împreună cu doi funcţionari publici, au permis unor reprezentanţi ai unui furnizor de echipamente medicale şi ai unei societăţii de leasing accesul la informaţii care, la acel moment, nu erau destinate publicităţii.

"Informaţiile reprezentau intenţia reprezentanţilor Consiliului Judeţean Mehedinţi şi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin de a demara o procedură de achiziţie publică, precum şi datele tehnice şi financiare preconizate pentru această achiziţie publică, iar accesul la ele a fost permis cu scopul de a obţine, pentru cei doi agenţi economici menţionaţi, un folos necuvenit", susţin procurorii.

În acest fel, Duicu a urmărit să împiedice alţi agenţi economici să participe la licitaţia publică ce avea să fie organizată şi, implicit, cei doi agenţi economici "beneficiari ai informaţiilor", să încheie contractele de achiziţie publică în condiţii financiare avantajoase pentru aceştia şi, corelativ, dezavantajoase tehnic şi financiar pentru autoritatea publică contractantă, respectiv Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin, beneficiara bunurilor ce aveau să fie dobândite, şi pentru Consiliul judeţean Mehedinţi, care urma să asigure finanţarea.

"«Oferta» stabilită pe baza informaţiilor menţionate prevedea livrarea echipamentelor medicale de către unul dintre agenţii economici în schimbul sumei (stabilite unilateral de acest operator economic) de aproximativ 2.700.000 de euro şi finanţarea acestei achiziţii publice printr-un contract de leasing, calitatea de finanţator urmând să o aibă cel de-al doilea agent economic; tot în mod unilateral agenţii economici «beneficiari», au stabilit durata contractului de leasing (7 ani) şi preţul ce avea să fie încasat de societatea de leasing pentru această finanţare (anume de aproximativ 1.400.000 de euro)", au precizat procurorii în documentul citat.

Pe baza acestei "oferte" transmise de cei doi operatori economici şi răspunzând "cerinţelor" acestora, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta-Turnu Severin au întocmit documentaţia de atribuire, care a fost transmisă Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi apoi publicată în SEAP, sistemul electronic de achiziţii publice. Întrucât documentaţia de atribuire publicată fusese "greşită", în sensul că nu permitea şi achiziţionarea de servicii financiare, respectiv încheierea contractului de leasing, documentaţia de atribuire a fost modificată şi publicată din nou în SEAP.

"Date fiind condiţiile tehnice şi financiare stipulate în această documentaţie de atribuire (condiţii stabilite în fapt de reprezentanţii celor doi agenţi economici şi nu de Spitalul Judeţean, instituţia publică beneficiară ori de Consiliul judeţean, autoritatea finanţatoare), singura ofertă a fost cea făcută de aceşti doi agenţi economici, ofertă care a şi fost declarată câştigătoare", au mai arătat procurorii.

O altă acuzaţie adusă lui Duicu de procurorii anticorupţie este aceea că, în perioada martie-iunie 2013, ar fi determinat doi funcţionari publici din instituţii din judeţul Mehedinţi să îşi îndeplinească atribuţiile de control în aşa fel încât să înceteze activitatea unui anumit operator economic, indiferent de condiţiile în care acesta îşi desfăşura activitatea.

"Acţiunea de instigare exercitată de către Duicu Ioan-Adrian a avut ca urmare controale efectuate de două instituţii publice la operatorul economic menţionat, soldate cu aplicarea de sancţiuni pecuniare semnificative, în condiţiile în care operatorul economic menţionat îşi desfăşura activitatea într-un cadru legal", potrivit procurorilor.

La data de 4 aprilie 2013, Adrian Duicu, folosindu-se de autoritatea şi influenţa conferite de calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi şi de preşedinte al PSD Mehedinţi, a obţinut un folos necuvenit pentru unul din cei doi funcţionari, constând în efectuarea, în mod superficial, a unui control intern al instituţiei în cadrul căreia lucra respectivul funcţionar, în aşa fel încât acesta să nu fie sancţionat.

"În acest sens, Duicu Ioan-Adrian i-a solicitat şefului instituţiei publice centrale (aflate în subordinea ministerului condus de un membru al partidului politic din care face parte şi Duicu Ioan-Adrian) să înceteze controlul intern care-l viza pe protejatul său", au scris procurorii în ordonanţă.

Mai mult, Duicu este acuzat şi că, în ianuarie 2014, ar fi determinat două persoane din subordine să îi pună la dispoziţie unui protejat al său subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu la Consiliul Judeţean Mehedinţi.

"Având subiectele de concurs, persoana în favoarea căreia a acţionat Duicu Ioan-Adrian a câştigat concursul, în condiţiile în care se înscriseseră şi alte persoane", au mai arătat procurorii.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat joi, într-un comunicat de presă, că procurorii Secţiei de combaterea infracţiunilor de corupţie au început urmărirea penală în cazul lui Adrian Duiuc pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu şi două infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

În aceeaşi cauză sunt urmăriţi penal Constantin Ştefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, şi omul de afaceri Constantin Popescu, pentru folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, a precizat DNA.

Adrian Duicu, Ştefan Ponea şi Cosntantin Popescu au fost audiaţi la sediul DNA Central în urma percheziţiilor făcute miercuri la sediile unor instituţii şi firme din Orşova, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova, într-un dosar privind fapte de corupţie săvârşite de funcţionari cu funcţii de conducere în plan local, în perioada 2012-2013 şi în luna ianuarie 2014.

Alături de aceştia au fost ridicaţi de anchetatori şi duşi la audieri la DNA mai mulţi funţionari publici de la CJ Mehedinţi, între care secretarul judeţului Ladislau Mednyanszky şi şeful Departamentului Resurse Umane, Silvia Şocâte, precum şi fiul liderului PSD Orşova, Valentin Popescu .

În acest dosar ar fi vizaţi şi funcţionari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi şi angajaţi ai Spitalului Judeţean, unde miercuri au avut loc, de asemenea, percheziţii, managerul Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, Doina Borugă , fiind dusă şi ea la audieri la DNA.

Avocatul Marian Valon declara, joi dimineaţă, că patru persoane pe care el le-a reprezentat la DNA sunt cercetate în libertate, printre acestea fiind secretarul judeţului, Ladislau Mednyanszky, directorul televiziunii Tele2 Drobeta şi managerului Spitalului Judeţean din Drobeta-Turnu Severin, Doina Borugă.

Surse judiciare afirmau că mai mulţi şefi de deconcentrate din Mehedinţi au fost audiaţi şi ei în cursul zilei de miercuri de procurori, aceştia fiind întrebaţi dacă li s-a impus să intervină pe lângă anumiţi agenţi economici pentru a-i determina să încheie contracte de sponsorizare şi publicitate cu televiziunea Tele2 Drobeta, deţinută de una dintre firmele familiei Duicu.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…