Instanța dă vina pe Guvernul Ponta pentru încarcerarea lui Mihai Stoica

Instanța dă vina pe Guvernul Ponta pentru încarcerarea lui Mihai Stoica

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti arată că în dosarul Transferurilor au aplicat global legea penală mai favorabilă, şi nu pe instituţii. Adică, nu au combinat pedeapsa, mai favorabilă în noile coduri, cu prescripţia, mai blândă, din vechile coduri. Ci au aplicat şi pedeapsa şi prescripţia fie din vechile, fie din noile coduri. Aşa a ajuns MM Stoica, spre exemplu, în închisoare.

"Alegerea legii mai blânde înseamnă reţinerea uneia dintre legi, cu excluderea absolută a celeilalte legi, ca şi cum nici nu ar exista. Deci nu este îngăduit, pentru a uşura situaţiunea învinuitului, să se ia unele dispoziţiuni din legea veche şi altele din legea nouă şi prin combinarea lor să se creeze o lex tertia şi mai favorabilă inculpatului. O asemenea combinare a dispoziţiilor favorabile din ambele legi este însă hibridă şi duce la crearea, pe cale judecătorească, a unei a treia legi (lex tertia); aceasta este inadmisibil deoarece ar însemna ca organele judiciare să exercite un atribut care nu revine acestor organe", arată Curtea de Apel Bucureşti.

Magistraţii dau vina pe Guvern, pentru că nu a clarificat, legal, această situaţie, ci a lăsat în sarcina lor să interpreteze legea, cu riscul de a-i determina să creeze, practic, una nouă şi să încalce, astfel, principiul separaţiei puterilor în stat.

"Pe de altă parte, recenta ezitare a autorităţii executive de a consacra, în cuprinsul O.U.G. nr. 3/2014, cea de-a doua ipoteză propusă de doctrină, de aplicare, în etape, a instituţiilor penale autonome mai favorabile constituie un argument, în plus, pentru aplicarea globală a legii penale mai favorabile", mai motivează Curtea de Apel Bucureşti.

Cât despre condamnarea lui Gică Popescu, magistraţii explică.

Faptul că o parte din veniturile obţinute de clubul Rapid au fost înregistrate ulterior, la mulţi ani de la realizarea acestora (2006) sau că s-a achitat o parte din impozit, de către inculpatul Popescu Gheorghe, la trei ani de la încasarea sumei, nu afectează conţinutul constitutiv al infracţiunii de evaziune fiscală, ci probează doar recunoaşterea faptei şi recuperarea, parţială, a prejudiciului infracţional.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 4 martie, pe managerul general al FC Steaua Mihai Stoica la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Olena Zelenska, gest controversat în Serbia. Priviți cum se uită soția președintelui sârb la ea, dar și cum se uită ea la Kuleba!

2 Nu vin vești bune din Ucraina, rușii au pătruns în apărarea de lângă Harkov

3 Rusia, cea mai dementă amenințare la adresa României de când a invadat Ucraina

4 VIDEO Priviți ce face acest soldat ucrainean! / O nouă scenă de film american pe frontul din Ucraina

5 Povestea soților nepalezi mutați în România. Câștigă de trei ori mai mult decât în țara lor: „La noi e multă muncă manuală” FOTO