Laureații Nobel din acest an își primesc miercuri premiile

Laureații Nobel din acest an își primesc miercuri premiile

Regele Carl Gustaf al Suediei va înmâna miercuri Premiile Nobel laureaților în cinci domenii din acest an - zece bărbați și o femeie - într-o ceremonie ce va avea loc în cursul după amiezii la Stockholm, în prezența a peste 1.500 de persoane.

Regele Suediei va înmâna premiile pentru Medicină, Fizică, Chimie, Literatură și Economie, în timp ce distincția pentru Pace va fi remisă câteva ore mai devreme la Oslo, așa cum a hotărât Alfred Nobel, care a creat aceste premii ca ultimă dorință a sa, pentru a recunoaște progresele "cele mai benefice pentru umanitate", relatează agenția EFE.

Cele mai prestigioase premii din lume în domenii ale științei recunosc în acest an descoperirea "GPS-ului intern", care face posibilă orientarea în spațiu, invenția diodelor care emit lumină albastră și dezvoltarea microscopiei fluorescente.

Laureații din acest an pentru aceste descoperiri sunt americanul John O'Keefe și cuplul norvegian May-Britt Moser și Edvard I. Moser (Medicină), niponii Isamu Akasaki și Hiroshi Amano și americanul de origine niponă Shuji Nakamura (Fizică), biofizicianul german de origine română Stefan W. Hell și americanii Eric Betzig și William E. Moerner (Chimie).

În domeniul Economiei, premiul a fost câștigat de francezul Jean Tirole, care a clarificat modul în care înțelegem și reglementăm industriile dominate de câteva mari firme.

Laureații Premiului Nobel pentru Pace pentru 2014 sunt pakistaneza Malala Yousafzai, adolescenta militantă pentru educație, care a fost împușcată în cap de talibani în 2012 pentru că a susținut drepturile fetelor la educație, și indianul Kailash Satyarthi, militant pentru drepturile omului.

Ceremonia de la Stockholm va fi urmată de un dineu de gală la care participă familia regală, membri ai guvernului și peste 1.000 de invitați.

La Oslo, premiul va fi înmânat de președintele Comitetului Norvegian pentru Nobel, în prezența regelui Harald al V-lea al Norvegiei.

Ceremonia oficială de înmânare a Premiilor Nobel se desfășoară anual la 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiului, Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Premiul Nobel constă într-o diplomă, o medalie și un cec în valoare de aproape 900.000 de euro.

Medaliile pentru Fizică, Chimie, Medicină și Literatură au fost create de sculptorul și gravorul suedez Erik Lindberg, iar medalia care însoțește Nobelul pentru Pace este creația sculptorului norvegian Gustav Vigeland. Medalia care însoțește premiul Nobel pentru Economie, denumit oficial "The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel", a fost concepută de sculptorul suedez Gunvor Svensson-Lundqvist.

Medaliile aferente premiilor Nobel pentru Fizică, Chimie, Medicină și Literatură sunt identice pe față: prezintă un portret al lui Alfred Nobel și anii între care a trăit marele om de știință suedez, 1833-1896. Portretul lui Alfred Nobel apare și pe medalia care însoțește Premiul Nobel pentru Pace, precum și pe cea pentru Economie, însă aceste două medalii au un design ușor diferit.

Imaginea de pe spatele medaliilor diferă în funcție de instituția care acordă acest premiu.

Medaliile Nobel sunt lucrate manual din aur verde de 18 carate (aliaj de aur, argint, cupru și zinc), placat cu aur de 24 de carate.

În ceea ce privește diplomele care atestă un premiu Nobel, fiecare este în sine o operă de artă, concepută de artiști și caligrafi suedezi și norvegieni, conform site-ului oficial Nobelprize.org. Designul artistic al diplomelor variază de-a lungul anilor, dar textul a urmat mereu același model în limbile suedeză și, respectiv, norvegiană. Diplomele "suedeze" conțin în mare același text, în care este precizat numele laureatului sau al laureaților, la care se adaugă un pasaj în care se menționează motivul acordării respectivului premiu. De cealaltă parte, diplomele "norvegiene" nu au inclus niciodată un astfel de pasaj.

Recompensa financiară care însoțește Premiul Nobel este în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 900.000 de euro). La 27 noiembrie 1895, cu un an înainte de moartea sa, Alfred Nobel a semnat faimosul testament care stă la baza Premiilor Nobel. El a stipulat în document ca peste 31 de milioane de coroane suedeze (echivalentul a 1,7 miliarde de coroane suedeze în prezent) trebuie să facă parte dintr-un fond care să fie investit în titluri de valoare sigure.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...