Tsipras evocă "obligația istorică" de a cere Berlinului rambursarea indemnizațiilor de război

Primul ministru grec Alexis Tsipras a evocat duminică seară "obligația istorică" a țării sale de a cere Germaniei indemnizații de război, un subiect asupra căruia Berlinul a spus deja "nu", notează AFP.

"Există o obligație morală față de poporul nostru, față de istorie, față de toate popoarele europene care s-au bătut și și-au dat sângele împotriva nazismului, o obligație istorică" de a cere Germaniei "indemnizații de război și rambursarea împrumutului forțat" la care țara a fost obligată de naziști și care nu a fost rambursat niciodată, a declarat Tsipras, în discursul său de politică generală în fața Parlamentului elen.

Printre altele, el a dat asigurări că guvernul său dorește să-și țină "toate promisiunile" făcute în campania electorală și, în același timp, "să-și onoreze datoria" printr-un nou program pe care îl solicită partenerilor europeni.

De asemenea, el "a invitat partenerii" țării să vină la masa negocierilor pentru a discuta despre modul de a face viabilă" datoria.

Acum, a adăugat el, "Grecia face propuneri, ea nu mai primește ordine și nici comenzi prin email", a spus el, în aplauzele audienței.

El a anunțat de asemenea restabilirea "până în 2016" a salariului minim de 750 de euro, față de 580 în prezent.

Tsipras a făcut acest anunț în discursul său de politică generală în fața Parlamentului, printre alte măsuri destinate să lupte "împotriva crizei umanitare" provocate de austeritatea impusă Greciei de creditorii ei, potrivit afirmațiilor sale.

Printre primele măsuri, Tsipras a anunțat "reinstalarea" printr-o lege a fostei televiziuni publice ERT închisă în iunie 2013.

"Reinstalarea" ERT urmează închiderii canalului peste noapte, în iunie 2013, de guvernul conservator anterior, mai ales din motive de economie. Decizia a creat stupefacție în întreaga lume, amintește AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Porno-scandal de proporții în Parlamentul României

2 Rău a ajuns Armata Română...

3 ULTIMA ORĂ Un alt pesedist de frunte omorât de coronavirus!

4 Cinci șefi de la Romsilva Bacău au fost arestați după ce au luat un milion de euro mită de la o companie de ”î…

5 Firea minte cum respiră! Curentul o dă cu cracii-n sus pe moldoveancă!